Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Hurtownia Eskot

Redakcja
Hurtownia Eskot – nasza firma posiada ogromny wybór grilli zarówno węglowych, jak i gazowych. W ciągłej sprzedaży mamy ok. 100 wersji różnych grilli, od małych składanych po duże gastronomiczne. Modeli jest bardzo dużo dlatego też możemy zaspokoić oczekiwania każdego klienta. Występują modele składane, które możemy zawsze zabrać ze sobą na weekendowy wyjazd. Są grille balkonowe które dzięki swoim małym gabarytom spokojnie zmieszczą się na każdym balkonie. Wersje na kółkach, które pozwalają transportować grilla w dowolne miejsce na ogrodzie, z zamykaną pokrywą, czy też z otwartym rusztem, z dodatkowymi półkami, które pomagają nam odstawiać i przygotowywać potrawy, czy też bez nich? Wybór jest ogromny...

Zapraszamy do Hurtowni Eskot gdzie na miejscu można zobaczyć i zakupić każdy model. Posiadamy grille takich producentów jak: Broil King, Landmann, Mastergriil, Angermann i innych. Całą ofertę można znaleźć również na naszym sklepie internetowym www.sklep.eskot.pl

Jeżeli planujesz zakup nowego grilla, prawdopodobnie zasięgnąłeś rady przyjaciół i znajomych z pracy oraz zbadałeś dostępne na rynku oferty i jesteś rozdarty pomiędzy grillem gazowym a grillem węglowym. Zwykle użytkownicy jednego z tych dwóch typów grillów twierdzą, ze jest on o niebo lepszy od drugiego. To, który grill jest faktycznie lepszy zależy przede wszystkim od Twoich indywidualnych oczekiwań. Czy potrzebujesz urządzenia szybkiego i prostego w obsłudze? Wybierz gaz, jeśli wolisz długie grillowanie i charakterystyczny smak dymu, węgiel będzie odpowiednim wyborem.

Wygoda
W tej kategorii grille gazowe nie maja sobie równych. Łatwości, z jaka rozpalasz grill zasilany paliwem gazowym wprost nie da sie porównać do rozpalania grilla węglowego. Wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk zapalarki, a po kilku minutach możesz rozpoczynać grillowanie. Rozpalenie grilla węglowego wymaga użycia palnego płynu, podpałki do grilla lub zapalarki elektrycznej. Zabiera to więcej czasu, którego często nie ma zbyt dużo.

Autentyczność
Niektórzy uważają, ze zapach dymu węglowego to cos, z czego żaden prawdziwy miłośnik grilla nigdy nie zrezygnuje. Jest cos wyjątkowego w samodzielnym rozpalaniu i podtrzymywaniu paleniska. Kto jednak powiedział, ze zawsze należy robić to, co mówią puryści? Grill gazowy jest równie autentyczny.

Smak
Według tradycjonalistów, smak dymu typowy dla potraw przyrządzanych na grillu węglowym jest najlepszy. Niemniej jednak, mając grill gazowy, także możesz nadąć potrawom ten autentyczny grillowi aromat dzięki wędzarce i drewnianym wiórkom. To, który smak okaże sie lepszy jest kwestia indywidualna. Wybór odpowiedniego grilla zależy także od miejsca, w którym chcesz z niego korzystać. Mały grill węglowy zmieści sie na większości tarasów i balkonów. Ponadto, grill węglowy można rozpalić przy pomocy zapalarki elektrycznej, unikając w ten sposób jakiegokolwiek otwartego płomienia. Grill gazowy wymaga więcej otwartej przestrzeni, a zatem będzie trafnym wyborem, jeżeli dysponujesz dużym balkonem, tarasem lub ogrodem. Ze względu na obecność płomieni w grillach gazowych, urządzenie takie należy ustawić z dala od miejsc, w których istnieje ryzyko przypadkowego rozprzestrzenienia się ognia.

Grillowanie
Przed wyborem grilla, należy ponadto zaplanować sposób, w jaki zamierzamy z niego korzystać. Można grillować powoli i równomiernie lub szybko w bardzo dużej temperaturze. W drugim przypadku, najlepiej postawić na grill gazowy. Jeżeli masz dużo czasu, chcesz długo cieszyć się doglądaniem grillowanych potraw, zdecyduj sie na grill węglowy.

Koszty
Również pod uwagę należy brać koszty. Ogólnie rzecz biorąc, grille gazowe są droższe od węglowych. Jeżeli nie chcesz wydać zbyt dużo, możesz poszukać grilla węglowego, jednak pamiętaj, ze węgiel drzewny jest droższym paliwem niż gaz. Na węgiel potrzebny na jedna sesje grillowania możesz wydać nawet 15 zł, podczas gdy w przypadku grilla gazowego, koszt paliwa może nawet nie przekroczyć złotówki. Musimy zatem pamiętać, ze choć opcja węglowa jest tańsza na początku, na pewno nie okaże sie ekonomiczna w dłuższej perspektywie.

Werdykt
To tyle, jeżeli chodzi o argumenty. Jak widzisz, na pytanie o wybór odpowiedniego grilla nie ma dobrej ani złej odpowiedzi. Wszystko jest kwestia indywidualnego smaku, czasu i kosztów. Niezależnie od tego, na który grill sie zdecydujesz, z pewnością będziesz długo czerpać radość z grillowania.

Bywając w supermarkecie lub w sklepie mięsnym mogłeś widzieć lub słyszeć poniższe zwroty, ale może nie do końca wiesz, co oznaczają. Ale zaraz wszystkiego sie dowiesz. Dzięki nam bez kłopotu odróżnisz stek T-BONE od rumsztyka.
• Polędwica: To jedno z najcenniejszych i najdelikatniejszych mies. Polędwica wołowa wycinana jest z grzbietu z okolicy ligawy i rumsztyka. Swą delikatność to mięso zawdzięcza temu, ze mięsnie polędwicy są cięte na kawałki; steki z polędwicy nazywane są fi let mignon.
• T-Bone: Stek T-Bone to stek z kością wycięty z lędźwiowej części tuszy wołowej. Angielska nazwa steku pochodzi od kości w kształcie litery T, która oddziela część polędwicy od większej górnej części mięsa. Steki te nie są tak delikatne jak steki porterhouse.
• Porterhouse: Duże i grube plastry wycięte z rumsztyku z kością w kształcie litery T i dużą częścią polędwicy. Steki Porterhouse należą do najbardziej popularnych typów steków.
• Rib-eye(antrykot): Stek Rib-eye to plaster mięsa wycinany znad żeber tuszy wołowej. Antrykoty należy do najbardziej popularnych i soczystych steków na rynku. Mięso z okolic żeber jest bardziej delikatne i tłuste niż pozostałe części tuszy. Dzięki większej ilości tłuszczu, steki i pieczenie z antrykotu są wyjątkowo delikatne i aromatyczne.
• Rumsztyk: Rumsztyk zlokalizowany jest w zadniej części tuszy w pobliżu udźca. Stosowanych jest klika sposobów wykrawania rumsztyków. Mięso jest twardsze niż fragmenty z innych części tułowia, czy okolicy żeber.
• Łata wołowa: Łata wykrawana jest z mięśni brzucha tuszy wołowej. Steki z łaty wołowej są znacznie twardsze od polędwicy czy steków z mięsa i okolic żeber. Większość przepisów na łatę wołowa zaleca marynowanie lub duszenie mięsa.

Przewodnik grillowania idealnych steków

Jeśli chcesz przygotować idealny stek do tego uzyskać perfekcyjny diamentowy wzór, postępuj zgodnie z zaleceniami poniższego schematu. Mięso przeznaczone na steki należy wcześniej zamarynować. Następnie rozgrzać grilla oraz spryskać lub nasmarować ruszt olejem.

NOWOŚĆ !!

Specjalnie na zbliżające się mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Mamy w ofercie wyjątkową propozycję dla fanów piłki nożne – grill w kształcie piłki.

Niezwykły design sprawia że jest bardzo popularnym i praktycznym gadżetem zarówno na balkon, taras, czy ogród.
Zapraszamy

Hurtownia Eskot

godziny otwarcia:
30-727 Kraków

pon-pia 8-17 godz.
ul. Pana Tadeusza 4

sobota 8-13 godz.
tel. 12 257 13 41
email: [email protected]

www.sklep.eskot.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto