Ile wydajemy miesięcznie na alkohol? Ile kg mięsa jemy i ile zarabiamy w Warszawie? Zdziwicie się!
Mniej cukru i pieczywa, więcej soków i wody
Wyniki badań budżetów gospodarstw domowych dostarczają informacji o spożyciu ilościowym artykułów żywnościowych zakupionych (za gotówkę i na kredyt) lub w inny sposób pozyskanych przez gospodarstwo domowe (z własnego gospodarstwa rolnego lub z prowadzonej działalności gospodarczej na własny rachunek; otrzymanych nieodpłatnie itp.). W 2015 r. w województwie mazowieckim, w porównaniu z rokiem poprzednim, spadło spożycie m.in.: cukru — o 8,0%, pieczywa — o 6,1%, jaj — o 4,7%, olejów i tłuszczów — o 4,6%, wędlin i pozostałych przetworów mięsnych — o 3,9%, jogurtów — o 3,6%, mleka — o 3,5%. Wzrosło natomiast spożycie np. wód mineralnych i źródlanych — o 8,6%, soków owocowych i warzywnych — o 4,7%, kawy, herbaty, kakao — o 4,3%, mięsa surowego — o 1,1% owoców — o 0,3%. Czytaj też: Chętnie zamieszkają z gejem, mniej chętnie - z dzieckiem. Jak żyją polscy studenci? [RAPORT]