Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych SGGW. Umowa na budowę obiektu o wartości 80 mln podpisana

Martyna Konieczek
Martyna Konieczek
mat. pras.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podpisała umowę na budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. W nowym obiekcie wiedzę będzie zdobywać około 500 studentów prowadzonych przez 50-osobowy zespół. Prowadzone tam będą badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie, pracownicy będą także edukować w zakresie zdrowego odżywiania. Wartość inwestycji to blisko 80 mln zł. Szczegóły poniżej.

SGGW podpisała umowę na budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych

25 czerwca Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada podpisał umowę z firmą Skanska dotyczącą budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Prace rozpoczną się na początku lipca. W trakcie 18 miesięcy Skanska wybuduje obiekt laboratoryjno - dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą.

mat. pras.

Zielone tarasy, niskoenergetyczne rozwiązania i unikatowa aparatura badawcza

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych będzie składać się z dwóch części połączonych łącznikiem, podziemnym i nadziemnym, i posiadać będzie łącznie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną i 4 nadziemne. W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.

Na poszczególnych kondygnacjach, od strony południowej do północnej, znajdzie się 5 tarasów, które wyeksponują walory roślinności na stropodachach. Obiekt będzie wyposażony w ekologiczne i energooszczędne panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne pozyskujące energię na potrzeby budynku. Po zakończeniu prac, w grudniu 2022 roku, Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.

Warszawa ze świetnymi wynikami w Rankingu Perspektyw. Zabrak...

W nowym obiekcie będzie zdobywać wiedzę około 500 studentów prowadzonych przez około 50-osobowy zespół.

ICNŻ będzie realizowało ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych społeczeństwa, Centrum będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa - wymieniono w komunikacie.

Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających na skutek nieprawidłowego sposobu żywienia.

Wartość inwestycji wynosi blisko 80 mln zł.

Zobaczcie też: Skąd się bierze smog w Warszawie? Obalamy mity na temat powietrza w stolicy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie