Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Niecodzienna sytuacja w ćwierćfinale Ligi Mistrzów. Bayern chciał zaskoczyć rywali

Niecodzienna sytuacja w ćwierćfinale Ligi Mistrzów. Bayern chciał zaskoczyć rywali

Piłkarze Naprzodu z kibicami fetowali awans do półfinału Pucharu Polski [ZDJĘCIA]

Piłkarze Naprzodu z kibicami fetowali awans do półfinału Pucharu Polski [ZDJĘCIA]

Polecamy

Sztuczna inteligencja w służbie kobietom

Sztuczna inteligencja w służbie kobietom

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!