Sól pełni liczne funkcje w organizmie: reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, ma wpływ na ciśnienie krwi i oddziałuje na pH ustroju. Przy nadmiernym spożyciu ten ważny dodatek do żywności staje się jednak groźny dla zdrowia, przyczynia się bowiem do rozwoju nadciśnienia krwi oraz do wystąpienia udaru mózgu lub zawału mięśnia sercowego. Zbyt duża podaż soli powoduje również problemy z nerkami, dlatego warto zachować umiar w dosalaniu potraw, zwłaszcza że sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych.

Kolejna dawka szczepionki już dostępna!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?