Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa zamrażane są w środku sezonu, gdy mają najwięcej...
fot. bravissimos/123RF

Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Warzywa mrożone

Warzywa zamrażane są w środku sezonu, gdy mają najwięcej wartości odżywczych i smaku. By zachować ich jakość, przetwarza się je jak najszybciej od zebrania, a potem przechowuje w bardzo niskiej temperaturze, która mocno spowalnia procesy utraty witamin i smaku. Nie są to jednak warzywa surowe, bo w zakładzie produkcyjnym poddaje się je najpierw blanszowaniu. Wysoka temperatura zastosowana nawet przez krótki czas powoduje utratę witamin zwłaszcza w produktach rozdrobnionych. Warto więc wybierać warzywa mrożone w dużych kawałkach lub całości, a najlepiej mrozić je samemu w sezonie. A jeśli kupując je w sklepie czujemy, że w torebce jest pełno szronu, lepiej zdecydować się na inne – ze względu na zmiany temperatury mogą być kiepskiej jakości.

Zobacz również

Maja Bernad I Wicemiss Województwa Wielkopolskiego!

Z OSTATNIEJ CHWILI
Maja Bernad I Wicemiss Województwa Wielkopolskiego!

Taniec z Gwiazdami finał! Już wiemy kto wygrał 14. edycję Tańca z gwiazdami!

Taniec z Gwiazdami finał! Już wiemy kto wygrał 14. edycję Tańca z gwiazdami!

Polecamy

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana