Na jarmarku można kupić regionalną żywność (m.in. pieczywo, sery, wędliny, ciasta świąteczne), a także słodycze, zabawki, ozdoby choinkowe, biżuterię, wyroby rękodzielnicze i zimowe ubrania z różnych stron Polski, głównie z Podhala.
Zmarznięci spacerowicze rozgrzeją się gorącym piwem, grzanym winem oraz przygotowywanymi na miejscu potrawami, zarówno rodzimymi, jak i zagranicznymi, np. z Litwy czy Słowacji. – Polecam pierogi biłgorajskie! Pyszne! – zachwalała pani Elżbieta, turystka z Bielsko-Białej.
W każdy weekend będą się prezentować różne regiony. W dniach 26-28 listopada będzie można zapoznać się ze specjałami gastronomicznymi i kulturą Podlasia, 3-5 grudnia – Roztocza, 10-12 grudnia – Słowacji, natomiast 17-19 grudnia – Szwajcarii.
Oprócz atrakcji kulinarnych i świątecznych planowane są różnorodne pokazy, m.in. rzeźbienia w drewnie i wyrobu świec.
Pomiędzy straganami stoją rozświetlone choinki. Rynek Starego Miasta ozdobiło już także corocznie stawiane w tym miejscu kilkunastometrowe drzewko bożonarodzeniowe.
– Niektórzy kręcą głowami, że coraz wcześniej w miejscach publicznych pojawiają się świąteczne ozdoby, ale ja nie narzekam. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że już mogę poczuć tę magiczną atmosferę Bożego Narodzenia – powiedziała licealistka Maja, patrząc na swoją siostrzenicę, bawiącą się na jednej z atrakcji jarmarku – karuzeli.
Jarmark potrwa do 2 stycznia.
Zobacz również:
Święta Bożego Narodzenia - serwis specjalny
Boże Narodzenie w zdrowym stylu
Wigilia od kuchni - dosłownie
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?