Taki sok to "żywa woda"
Pomysł na wyciskane na zimno soki pojawił się mniej więcej 3 lata temu, po powrocie Ingi ze Stanów. - Zauważyłam, że jest zapotrzebowanie na lokale na mieście, w których można zjeść smacznie na szybko i zdrowo. W Stanach takie zielone soki były dostępne na każdym kroku i znajdowały się w mojej codziennej diecie - mówi. Po 6 miesiącach postanowiły, że "albo teraz albo nigdy". Tak powstał The Cold Pressed Juices.
- Soki typu "cold press" mają więcej wartości odżywczych niż te wyciskane. W sokowirówce wszystkie owoce są szatkowane, te ostrza bardzo szybko chodzą, przez co sok często się podgrzewa nawet do temperatury 42 stopni. Tak wysoka temperatura zabija niektóre witaminy- tłumaczy współzałożycielka Cold Press Juices.
Jak natomiast wygląda proces tłoczenia soków na zimno? Najpierw warzywa i owoce są szatkowane. Powstaje z nich pulpa. Pulpa trafia do ogromnego worka i pod naciskiem kilku ton rozbijane są ściany komórkowe roślin, dzięki czemu do soku wypływa cała ich esencja i wszystko to, za co kochamy owoce i warzywa. - Niektórzy na to mówią "żywa woda", bo jest to najbogatsza część witamin owoców i warzyw. Jeśli mamy sok warzywny, który nie zawiera cukru, to wszystkie te witaminy, minerały, przeciwutleniacze wchłaniają się natychmiast i odżywiają nas od środka - mówi Inga. Według niej, dodaje to kopa bardziej niż kawa, lepiej działa na zmęczenie i brak energii.
Naturalne proszki z wysyłką na cały świat
The Cold Pressed Juices całkiem niedawno wprowadziło nową linię produktów we współpracy z Sandrą Kubicką. Z kooperacji tej powstała seria zdrowych “proszków” - The Cold Pressed Powders to proszki, które zawierają w sobie superfoods, sproszkowane rośliny, adaptogeny (czyli głownie głównie substancje i ekstrakty ziołowe, które wspomagają odporność naszego organizmu). Jest to pięć produktów, każdy z nich ma inne działanie. Chciałyśmy, żeby każdy z nich działał na jedne z najczęstszych codziennych problemów. Wszystkie wersje występują w słoiczkach a także w saszetkach, jakby ktoś chciał zabrać to ze sobą w podróż - mówi Inga Czaplicka.
Takich produktów jest bardzo mało na rynku polskim i cieszy się to popularnością. Do takiego stopnia, że ruszyła także niedawno wysyłka na.. cały świat.
Nie tylko soki
Jak mówi Inga: z miesiąca na miesiąc wyciskane na zimno soki mają coraz więcej klientów. - Zawsze było to potwierdzeniem tego, że to co robimy idzie w dobrym kierunku i że ludzie nam ufają. Z każdym miesiącem cieszę się, że możemy dotrzeć do jeszcze większej ilości klientów - dodaje. W większości są to kobiety, jest także kilku stałych klientów mężczyzn. To osoby świadome, które codziennie starają się odżywiać zdrowo, a nie obsesyjnie pilnują diety.
Lokal specjalizuje się przede wszystkim w sokach - dlatego też, jest ich tu najwięcej. W menu dostępne są także smoothies, smoothie bowl z różnymi superfoodsami (czyli produktami o bogatych wartościach odżywczych, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm). W The Cold Pressed Juices codziennie powstaje też pożywna zupa, nie brakuje też deserów. Są to, jak się można domyślić, zdrowe desery, przygotowywane na bazie owoców jak i orzechów.
Trzeba spróbować soku tłoczonego, żeby poczuć różnicę w porównaniu z tradycyjnymi sokami. Korzyści picia takiego soku, czy też "proszków", są przeogromne. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, który się zbliża, musimy zażywać jak najwięcej produktów dostarczających nam witaminy, a The Cold Pressed Juices jest jednym z takich, gdzie na pewno to się uda.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?