Spis treści
Cenne właściwości odżywcze truskawek. Ile kalorii mają truskawki?
Sezon na truskawki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca czerwca, a przy odpowiedniej pogodzie nawet do lipca. Te sezonowe owoce kuszą swoim smakiem i aromatem, dlatego mają tak wielu zwolenników.
Truskawki są niskokaloryczne, ponieważ w porcji 100 g zawierają tylko 33 kcal. Dodatkowo znajdziemy w nich 0,67g białka, 7,68 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego i śladowe ilości tłuszczu – 0,3 g.
Mimo że truskawki zawierają znaczne ilości cukru (4,89 g na 100 g), to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi tylko 25. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców.
Prawie 90 proc. składu truskawek stanowi woda, dzięki czemu jedzenie ich korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu. Dodatkowo owoce te są źródłem kwasu cytrynowego i jabłkowego, które wspomagają przemianę materii oraz przyspieszają usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.