Już nie ramen i burgery. Co będzie jadła Warszawa w 2020 roku? Stolica pod znakiem zmian

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Dynamicznie rosnąca mniejszość ukraińska w Warszawie coraz częściej szuka rodzimych smaków i produktów w lokalach oraz sklepach nad Wisłą. Czas jednak by pielmieni, barszcz ukraiński czy wędzona słonina zainteresowały także Polaków. Należy liczyć się z tym, że miejsc z kuchnią ukraińską będzie w Warszawie przybywać. Szymon Starnawski
Koniec roku to czas podsumowań i prognoz na rok kolejny. Jak co roku, postanowiliśmy więc sprawdzić, co będziemy jedli w roku 2020 i czy prognozy z roku poprzedniego, chociaż w części się sprawdziły. Dalsza część tekstu poniżej.

Co się nie sprawdziło?

W 2018 wieszczyliśmy nadejście food mashupów, czyli połączeń dwóch potraw w nietypowy sposób: pizza burger, kebab z czekoladą, lody owinięte w bekon itp. Pomysł na Sushito w Warszawie zdaje się przemijać, a poza popularnymi bąbel waflami nie pojawiło się nic, co skradłoby serca warszawiaków.

Nie przyjęła się także żywność na bazie konopi oraz potrawy wzbogacane o olejek konopny. Wciąż próżno szukać w Warszawie także miejsc serwujących egzotyczne mięso, no chyba, że mówimy o stekach ze strusia. Przewidywania jednak pokazywały, że wkrótce zaczniemy jeść koźlinę.

Z napojów fermentowanych, jak na razie, wzięciem cieszyć się może woda spod ogórków, ale z pewnością nie mało znana kombucha. Dieta paleo nie zawojowała świata tak mocno, jak sądzono, ale tzw. jedzenie Raw jest w stolicy do pewnego stopnia obecne.

A czym zajadać się będziemy w 2020 roku? [przycisk]a;Oto nasza galeria przypuszczeń;7487439[/przycisk]

Już nie ramen i burgery. Co będzie jadła Warszawa w 2020 rok...

Flesz - Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mariola

Ramen to szybko z mody nie wyjdzie https://www.horecatrends.pl/trendy/119/5_eksportowych_nowinek_kulinarnych_ktore_zagoscily_na_stale_w_menu_polakow,3633.html, to popularne i lubiane danie wśród Polaków :)

G
Gość

Co za bajki. Już widzę dzieci jedzące owoce morza. A Kabaty to nie jest dzielnica Warszawy, tak jak Bielany, i na pewno nie jest gastronomiczną pustynią. I dziwicie się, że Polakom smakuje chleb puri? To może warto dowiedzieć się dlaczego.

G
Gość

Burgery zostaną na zawsze, ramen na kaca również. Gruzja się nie przyjmie tak mocno, bo za wysokowęglowodanowa jak na Warszawę

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3