Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Już nie ramen i burgery. Co będzie jadła Warszawa w 2020 roku? Stolica pod znakiem zmian

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Dynamicznie rosnąca mniejszość ukraińska w Warszawie coraz częściej szuka rodzimych smaków i produktów w lokalach oraz sklepach nad Wisłą. Czas jednak by pielmieni, barszcz ukraiński czy wędzona słonina zainteresowały także Polaków. Należy liczyć się z tym, że miejsc z kuchnią ukraińską będzie w Warszawie przybywać.
Dynamicznie rosnąca mniejszość ukraińska w Warszawie coraz częściej szuka rodzimych smaków i produktów w lokalach oraz sklepach nad Wisłą. Czas jednak by pielmieni, barszcz ukraiński czy wędzona słonina zainteresowały także Polaków. Należy liczyć się z tym, że miejsc z kuchnią ukraińską będzie w Warszawie przybywać. Szymon Starnawski
Koniec roku to czas podsumowań i prognoz na rok kolejny. Jak co roku, postanowiliśmy więc sprawdzić, co będziemy jedli w roku 2020 i czy prognozy z roku poprzedniego, chociaż w części się sprawdziły. Dalsza część tekstu poniżej.

Co się nie sprawdziło?

W 2018 wieszczyliśmy nadejście food mashupów, czyli połączeń dwóch potraw w nietypowy sposób: pizza burger, kebab z czekoladą, lody owinięte w bekon itp. Pomysł na Sushito w Warszawie zdaje się przemijać, a poza popularnymi bąbel waflami nie pojawiło się nic, co skradłoby serca warszawiaków.

Nie przyjęła się także żywność na bazie konopi oraz potrawy wzbogacane o olejek konopny. Wciąż próżno szukać w Warszawie także miejsc serwujących egzotyczne mięso, no chyba, że mówimy o stekach ze strusia. Przewidywania jednak pokazywały, że wkrótce zaczniemy jeść koźlinę.

Z napojów fermentowanych, jak na razie, wzięciem cieszyć się może woda spod ogórków, ale z pewnością nie mało znana kombucha. Dieta paleo nie zawojowała świata tak mocno, jak sądzono, ale tzw. jedzenie Raw jest w stolicy do pewnego stopnia obecne.

A czym zajadać się będziemy w 2020 roku? [przycisk]a;Oto nasza galeria przypuszczeń;7487439[/przycisk]

Dynamicznie rosnąca mniejszość ukraińska w Warszawie coraz częściej szuka rodzimych smaków i produktów w lokalach oraz sklepach nad Wisłą. Czas jednak by pielmieni, barszcz ukraiński czy wędzona słonina zainteresowały także Polaków. Należy liczyć się z tym, że miejsc z kuchnią ukraińską będzie w Warszawie przybywać.

Już nie ramen i burgery. Co będzie jadła Warszawa w 2020 rok...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto