Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kaiser Patisserie. Bajkowa cukiernia na warszawskim Powiślu kusi pięknymi słodyczami. Wyglądają jak małe dzieła sztuki

Barbara Woźnica
Barbara Woźnica
Kaiser Patisserie znajduje się na Powiślu
Kaiser Patisserie znajduje się na Powiślu Szymon Starnawski
Te ciastka to małe dzieła sztuki. Od wejścia zachwycają swoim wyglądem. Monoporcje, praliny, makaroniki kuszą swoim wyglądem odwiedzających nową, butikową cukiernię, która w lutym otwarła się na Powiślu. Kaiser Patisserie w swojej ofercie ma również rzemieślnicze pieczywo i aromatyczne kawy i herbaty.

Cukiernictwo to wyrafinowana sztuka, wymagająca lat nauki i najwyższego kunsztu. Lokale, w których można zasmakować w słodkich dzieł sztuki i poczuć się jak w jednej z paryskich pâtissieries nadal nie są często spotykane na polskim rynku.

Na Powiślu, przy ul. Zajęczej 1A otwarła się butikowa cukiernia autorskiej sieci KAISER Patisserie. Słynie z monodeserów, croissantów, makaroników, pralin. Wszystkie są ręcznie przygotowywane i zachwycają swoim wyglądem. Nowy lokal dołączył do grupy funkcjonujących już w Berlinie, Słupsku, Gdańsku, Gdyni i Sopocie.

- Chcemy zaoferować zarówno warszawiakom, jak i turystom niecodzienne smaki, połączenie tradycji z nowoczesnością i najwyższą jakość produktów, które poznali już smakosze słodkich delicji zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Wszystkie nasze specjały tworzymy od podstaw sami opierając się na sprawdzonych i najlepszych produktach zarówno z Polski, jak i z całego wiata na czele z Niemcami, Szwajcarią Kostaryką, Madagaskarem, a nawet Zanzibarem - mówi Sławomir Gojdź, założyciel marki .

Cukiernictwo to ich pasja

Kaiser Patisserie to sieć ekskluzywnych cukierni, które powstały z myślą o amatorach słodkości i niecodziennych smaków. Pierwszy lokal - założyciel marki Sławomir Gojdź - otworzył w Słupsku. Później cukiernie pojawiły się w Berlinie, Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Patisseria jest inspirowana francuskim cukierniami. Za smaki wszystkich deserów odpowiada mistrz cukiernictwa Dawid Makurat. W czasie kilkunastu lat pracy swoje doświadczenie rozwijał m.in. w sopockim Sheratonie, pięciogwiazdkowym hotelu Rialto, cukierniach Odette i Deseo oraz w hotelu Raffles Europejski.

Wszystkie produkty powstają z najlepszych produktów sprowadzanych z całego świata np. wanilia z Madagaskaru, skórka pomarańczowa z Korsyki, markuja z Dominikany.

- Stawiamy na to, żeby mieć najlepsze produkty z najlepszych miejsc. To przekłada się na smaki, które oferujemy w naszych lokalach. Nasi cukiernicy tworzą harmonijne połączenia smakowe, które zadowolą podniebienia najbardziej wymagających gości - zapewnia Dagmara Watemborska, menadżerka cukierni.

Kaiser Patisserie
Kaiser Patisserie znajduje się na PowiśluSzymon Starnawski

Wszystkie ciastka, praliny i makaroniki powstają w pracowni w Słupsku. Na miejscu w Warszawie za to powstają wypieki piekarnicze - croissanty, brioszki, bagietki francuskie, chleby na zakwasie. Można je kupować codziennie od 8:00 rano. Oprócz tego w lokalu przy Zajęczej można kupić przygotowane przez Kaiser Patisserie konfitury, słony karmel, krem orzechowy. Są też soki.

Słodkie dzieła sztuki

Lady wypełniają starannie przygotowane monoporcje. Przy każdym ciastku znajduje się krótka informacja o smaku

  • Albero / vegan - biszkopt wegański z dodatkiem herbaty matcha, z galaretką na bazie polskich malin oraz sycylijskich pomarańczy, z pistacjami
  • Beza podwójnie pieczona - delikatna beza z dodatkiem mączki migdałowej, konfitura z czerwonych owoców, krem z kasztanów sprowadzanych z Francji z dodatkiem ciemnego rumu
  • Brulle - chrupiący spód na bazie delikatnych płatków Pailleté Feuilletine, konfitura z czerwonych owoców, krem na bazie puree owocowego, crème brûlée z dodatkiem wanilii z Madagaskaru
  • Cheesecake - kruche ciasto maślane, masa serowa przygotowana na bazie ekologicznego twarogu z dodatkiem wanilii z Madagaskaru
  • Cheesecake z karmelem - kruche ciasto maślane, masa serowa przygotowana na bazie ekologicznego twarogu, solony karmel, prażone orzechy
  • Choco caramel - kruche ciasto maślane z dodatkiem kakao, biszkopt czekoladowy z dodatkiem mączki migdałowej, solony karmel, delikatna polewa na bazie karmelu
  • Circus - kruche maślane ciasto, owocowy krem przygotowany z puree z marakui, krem ze słoną nutą, makaroniki z nadzieniem owocowym
  • Earl Grey - chrupiący spód na bazie kruchych płatków Pailleté Feuilletine z dodatkiem francuskiej mlecznej czekolady i palonego masła, krem z francuskiej mlecznej czekolady aromatyzowany herbat, konfitura morelowa, mus na bazie mascarpone z aromatyczną wanilią z Madagaskaru
  • Miodownik - ciasto miodowe przyrządzone wg tradycyjnej ukraińskiej receptury, krem na bazie kwaśnej śmietany i miodu wielokwiatowego, mus z karmelizowanej białej czekolady Dulcey Valrhona, powidła śliwkowe
  • Piemont - maślane ciasto z dodatkiem pasty orzechowej,krem na bazie orzechów laskowych z Piemontu, biszkopt orzechowy nasączony syropem z likierem orzechowym

Monodesery kosztują około 26 - 32 złotych.
Kawa serwowana w Kaiser Patisserie pochodzi z lokalnej podwarszawskiej palarni kawy Praska. A wielbiciele herbat mogą posmakować francuskich herbat Mariage Frères, w tym herbaty niebieskiej.

Kaiser Patisserie
Kaiser Patisserie znajduje się na PowiśluSzymon Starnawski
od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto