Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karnawałowe przekąski

Redakcja MM
Redakcja MM
Szparagi zawijane

fot. MSM Mońki
Szparagi zawijane fot. MSM Mońki MSM Mońki
Doskonałym pomysłem na zabawę w domu i potwierdzeniem naszej pomysłowości i inwencji będą wszelkiego rodzaju paluszki, mini-zapiekanki oraz koreczki. Przepisy na nie poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Koreczki z żółtego sera i oliwekSkładniki:- ser  w bloku- czarne oliwki- plasterki marchewkiSposób przygotowania:Ser Morski kroimy na średniej wielkości kostkę i nadziewamy na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki. Takie koreczki doskonale smakują w dueciez czerwonym winem.Dobra rada: Jeżeli masz trudności z pokrojeniem sera żółtego na równe kostki, wstaw go na 15 minut do zamrażarki. Po tym z pewnością będzie kroił się łatwiej. Pamiętaj, aby podawane przekąski były w temperaturze pokojowej.Serowe paluchySkładniki:- 10 dkg sera żółtego Gouda - 10 dkg masła- 10 dkg mąki- 1-2 łyżki mleka- jajko do posmarowaniaSposób przygotowania:Wymieszaj mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodaj tyle mleka, żeby uzyskać "ścisłe" ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaw na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Placek pokrój w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułóż na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzep i posmaruj nim ciasteczka, a następnie posyp kminkiem i utartym serem. Przygotowane paluchy wstaw do rozgrzanego piekarnikai piecz w 180°C na jasnobrązowy kolor.Dobra rada: Jeżeli bardzo ci się spieszy, własnoręcznie wyrobione ciasto możesz zastąpić gotowym ciastem francuskim. W celu urozmaicenia smaku paluchów serowych, przed posypaniem kminkiem i utartym serem, można posmarować ciasto masłem czosnkowym lub keczupem. Paluchy najlepiej smakują gorące.Szparagi zawijaneSkładniki:- 8 szparag białych konserwowych- 4 plasterki szynki- 4 plasterki sera żółtego Podlaski - 2 jajka- 3 łyżki mąki- bułka tarta- olej do smażenia- 4 połówki brzoskwiń konserwowych- 4 łyżki żurawin ze słoiczka- kilka gałązek świeżych ziółSposób przygotowania:W plaster szynki i plaster sera zawiń po dwie szparagi (szynka na wierzchu). Panieruj w mące, jajku, bułce tartej, znowu w jajku i bułce. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.Podawaj z brzoskwinią i żurawiną udekorowane świeżymi ziołami.Dobra rada: Jeżeli świeże szparagi nie są dostępne, użyj tych ze słoika. Po usmażeniu przekąsek dokładnie odsącz z nich nadmiar tłuszczu, pozostawiając je na moment na papierze. Podawaj same, z sosem jogurtowym, lub do bulionu.Smacznego 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto