Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Keczup „Włocławek" produkowany jest już w Łowiczu. Włocławski zakład będzie z nim konkurował

Andrzej Galczak
Andrzej Galczak
Andrzej Galczak
Który keczup bardziej włocławski? Keczup „Włocławek" produkowany jest już w Łowiczu. Włocławski zakład będzie z nim konkurował.

 Który keczup bardziej włocławski?Przemysł Pomidory. Nadal trafiają do dawnego KZPOW. Krajowa Spółka Cukrowa, obecny właściciel zakładu, kontynuuje skup i przetwórstwo. W przyszłym roku chce wejść na rynek z nową marką, bo keczup „Włocławek" już produkowany jest w Łowiczu. 1 października pracownicy Agros-Nowy we Włocławku przeszli do nowego pracodawcy spółki Polskie Przetwory Agros-Nova nadal działa we Włocławku, ale produkcja prowadzona jest pod nadzorem spółki Polskie Przetwory SA, powołanej przez Krajową Spółkę Cukrową, obecnego właściciela producenta przetworów owocowo-warzywnych.Kilka miesięcy temu pisaliśmy, że włocławski zakład produkujący znany i ceniony w Polsce keczup może zostać zamknięty. Niemal o połowę zredukowano zatrudnienie. Ag- ros-Nova, właściciel kilku zakładów przetwórczych stopniowo przenosił produkcję z Włocławka do Łowicza. Na szczęście znalazł się nabywca. W lipcu Krajowa Spółka Cukrowa podpisała umowę kupna dawnego KZPOW.Na jakim etapie jest teraz sprzedaż włocławskiego zakładu? - Ze względu na poufność transakcji nie możemy informować o szczegółach - mówi Bogusław Mazur, rzecznik prasowy KSC SA. - Produkcja w zakładzie, mimo że wykonywana pod auspicjami Agros-Nova, jest realizowana dla spółki celowej, czyli Polskich Przetworów. Spółka cukrowa powołała ten podmiot do prowadzenia działalności we Włocławku. Przejęcie zakładu powinnonastąpić w najbliższych miesiącach. Włocławek w tle Keczupu [zdjęcia]Obecnie w zakładzie zatrudnionych jest 120 osób. Właściciel zamierza wykreować nową markę dla produktów przeznaczonych dla konsumenta indywidualnego. - Zamierzamy odbudować przekonanie klientów, że włocławskie produkty nie bez powodu cieszyły się znakomitą opinią - dodaje Bogusław Mazur. - Zamierzamy uruchomić produkcję nowych przetworów zgodnie z trendem konsumenckim wymagającym od producentów dostarczania żywności „wygodnej" i zdrowej. Widzimy też możliwość zwiększenia sprzedaży produktów pod marką własną sieci handlowych. Jakie są najbliższe perspektywy pod skrzydłami nowego właściciela? - Będziemy kontynuować skup i przetwórstwo - wyjaśnia Bogusław Mazur. - Ponadto zgromadzone półprodukty będą musiały być konfekcjonowane. W drugim kwartale przyszłego roku zamierzamy wejść na rynki z własną marką. Keczupy czekają na decyzję UOKiK O potencjale włocławskiej firmy może świadczyć fakt, że nasze województwo jest krajowym potentatem w uprawie warzyw. Około 22 proc. pomidorów i 20 proc. ogórków rośnie właśnie u nas. Natomiast w województwie i okolicach uprawiane jest około 27 proc. krajowej produkcji marchwi.Zakład jednak będzie musiał mierzyć swe siły z konkurencją, choćby z Agros-Novą i produkowanym w Łowiczu keczupem „Włocławek".Życie gospodarcze zafundowało nam niesamowity scenariusz. Keczup „Włocławek" produkowany jest już w Łowiczu. A włocławski zakład będzie z nim konkurował. Pocieszające może być tylko jedno - tak czy siak zwycięży Włocławek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Keczup „Włocławek" produkowany jest już w Łowiczu. Włocławski zakład będzie z nim konkurował - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto