Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koktajle owocowe przepisy. Bardzo łatwo można je zrobić w domu [WIDEO]

Newseria Lifestyle
Koktajle owocowe przepisy. Bardzo łatwo można je zrobić w domu
Koktajle owocowe przepisy. Bardzo łatwo można je zrobić w domu fot. Bruno Fiedrich
Koktajle owocowe przepisy. Zamiast kupować gotowe koktajle możne je zrobić samemu wedle własnych upodobań i ze świeżych składników. Owocowe koktajle są nie tylko zdrowe, bo nie zawierają konserwantów i wzmacniaczy smaku, lecz także bardzo pożywne, kiedy np. doda się do nich otręby czy płatki owsiane.

Koktajle owocowe przepisy. Bardzo łatwo można je zrobić w domu [WIDEO]

– Za pomocą jednego urządzenia możemy przygotować cały koktajl. Dzięki różnym przystawkom możemy przygotowywać dokładnie konkretne składniki w określonym czasie. Osobnym elementem jest zmiksowanie owoców, ubicie piany czy też samego mleka, a później zmieszanie tego ze sobą – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Grzegorz Opak, specjalista ds. szkoleń firmy Bosch.

Czytaj także: Koktajl bary w Warszawie: gdzie napić się orzeźwiającego napoju? [PRZEGLĄD]

W ten sposób w zaledwie kilka minut można przygotowywać świeże koktajle z dowolnie wybranych owoców. Blendery nie tylko świetnie nadają się do miksowania koktajli, zup czy przecierów dla dzieci. Dzięki wymiennym końcówkom można ich używać do przygotowania niemal każdego posiłku.

– Możemy przygotować potrawy w bardzo krótkim czasie. Zarówno ciasto naleśnikowe, jak i pianę z białek. Możemy też ubić śmietanę, rozdrobnić warzywa i owoce, zmielić mięso, a nawet przygotować krusz lodowy – tłumaczy Grzegorz Opak.

W ten sposób można nie tylko zaoszczędzić czas przeznaczany na przygotowanie posiłków, lecz także pozwolić sobie na kreatywność i poszukiwanie nowych smaków. Zamiast kupować gotowe pasty czy sosy, można je zrobić samemu ze świeżych składników.

– Twarde orzechy do pesto należy najpierw zmielić, później dodać parmezan i również go rozdrobnić, następnie dodać liście świeżej bazylii, a na samym końcu dolać oliwę, na końcu wymieszać to wszystko razem i mamy gotowy sos – wyjaśnia Grzegorz Opak.

Nowym trendem w polskiej gastronomii jest kompaktowość. Ci, którzy stawiają na samodzielne przygotowywanie posiłków w dość krótkim czasie, powinni wyposażyć swoją kuchnię m.in. w szybkowar, wielofunkcyjny robot czy żaroodporne naczynie, w którym można przyrządzić obiad jednogarnkowy.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto