Komisja Europejska właśnie opublikowała streszczenie wniosku o rejestrację kołocza śląskiego. - Jeśli przez pół roku nikt nie wniesie zastrzeżeń, to formalności rejestracji potrwają jeszcze półtora miesiąca - mówi Magdalena Wrzeszcz z opolskiego urzędu marszałkowskiego.
Zastrzeżenia może wnieść każdy mieszkaniec UE, producent lub kraj, ale Magdalena Wrzeszcz liczy, że powtórki z podhalańskiego oscypka nie będzie. Wówczas zastrzeżenia wnieśli Słowacy, którzy też chcieli mieć prawo do tej nazwy sera.
Jeśli kołocz śląski zostanie zarejestrowany w UE, piekarze i cukiernicy z województwa opolskiego i części śląskiego, którzy będą chcieli posługiwać się tą nazwą, będą musieli poddać się kontroli instytucji certyfikujących.
Nazwa będzie zastrzeżona tylko do obszaru tych dwóch województw.Kołocz śląski będzie pierwszym zarejestrowanym produktem regionalnym w naszym regionie.
Drożeją motocykle sprowadzane z Niemiec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?