Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Komu szkodzą pączki? Sprawdź, czy ci wolno zanim zjesz. Podnoszą cholesterol i cukier, sprzyjają tyciu

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
W tłusty czwartek dostarczamy sobie średnio nawet 1000 dodatkowych kalorii!
W tłusty czwartek dostarczamy sobie średnio nawet 1000 dodatkowych kalorii! pvproductions / Freepik
Dziś tłusty czwartek – dzień, w którym teoretycznie można objadać się do woli. Przesąd mówi, że rozpoczynając ostatki, trzeba jeść tłusto i do syta, aby zapewnić sobie dostatek jedzenia na cały rok. Czy jednak warto ryzykować przy okazji własnym zdrowiem? Są osoby, którym jeden, a nawet dwa pączki nie zaszkodzą, jednak przy niektórych schorzeniach powinniśmy zrezygnować z sięgania po te tłuste słodkości.

Spis treści

Czy pączki są zdrowe? Sklepowe mają zazwyczaj fatalny skład

Niezależnie od rodzaju pączka, kiedy przygotowujemy go w warunkach domowych, w jego skład wchodzą zazwyczaj:

  • mąka,
  • cukier,
  • drożdże lub proszek do pieczenia,
  • jajka,
  • mleko, śmietana lub maślanka,
  • masło lub smalec.

Niestety w masowej produkcji masło często zastępowane jest tłuszczami utwardzonymi, w tym tłuszczem plamowym, zamiast jajek używana jest pasteryzowana masa jajowa, a do nadzienia trafiają zbędne cukry, substancje konserwujące i sztuczne aromaty.

Producenci dodają do ciasta:

  • substancje zagęszczające,
  • konserwanty,
  • emulgatory,
  • fosforany,
  • stabilizatory,
  • sztuczne aromaty.

Także skład kolorowych posypek zdobiących sklepowe pączki pozostawia dużo życzenia, oprócz substancji słodzących, zawierają bowiem liczne barwniki. Część z nich może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Dlatego, jeśli nie mamy możliwości samodzielnego przygotowania pączków, zamiast na kolorowe donuty z dyskontu, lepiej postawić na te tradycyjne drożdżowe wypieki z cukierni lub piekarni. Mamy wtedy większą szansę na krótszą listę składników i lepszą jakość ciasta. Lepiej wybierać te z cukrem pudrem zamiast lukru – będą miały mniej cukru – oraz jaśniejsze, ponieważ ciemny kolor świadczy o dłuższym czasie spędzonym w tłuszczu podczas smażenia.

Pączki mogą prowadzić do rozwoju różnych schorzeń. Na szczycie listy: otyłość, nowotwory i cukrzyca

Ze względu na skład i sposób przygotowania pączki nie należą ani do zdrowych, ani do dietetycznych wypieków. Dostarczają do organizmu dużych ilości pustych kalorii – w jednym pączku możemy znaleźć nawet 400 kcal, kolorowe donuty dostarczają ich nieco mniej, ale tylko dlatego, że są zazwyczaj mniejsze.

Jak szkodzą nam pączki? Jedzenie ich w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi:

  1. Otyłości – pączki to źródło setek kalorii, jedzone regularnie sprzyjają przyrostowi masy i utrwalają złe nawyki żywieniowe.
  2. Cukrzycy i insulinooporności – badania potwierdzają, że jedzenie potraw o dużej zawartości cukru może prowadzić do rozwoju chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Szacuje się, że od 60 do 80 proc. zachorowań na cukrzycę typu 2 (wśród Europejczyków) spowodowanych jest nadmiarem tkanki tłuszczowej.
  3. Nowotworów – aż 20 procent wszystkich nowotworów jest wiązanych z otyłością i zła dietą, której składnikiem są m.in. produkty wysokoprzetworzone, tłuste i słodkie. Zawarte w sklepowych pączkach tłuszcze nasycone i trans mogą przyczyniać się do rozwoju stanu zapalanego i raka. Otyłością wiązana jest z rakiem: endometrium, jelita grubego, piersi po menopauzie, prostaty i nerek oraz gruczolakorakiem przełyku, białaczką, chłoniakiem nieziarniczym, szpiczakiem mnogim, czerniakiem złośliwym i guzem tarczycy.
  4. Chorób serca – dieta wysokocukrowa podnosi ciśnienie krwi i poziom glukozy, wywołując stan zapalny i zwiększając poziom trójglicerydów, co prowadzi m.in. do rozwoju chorób układu krążenia. Tłuszcze nasycone, obecne w sklepowych pączkach, dodatkowo podnoszą poziom cholesterolu, co zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Kto nie powinien jeść pączków?

Jedzenie pączków negatywnie wpływa nawet na zdrowy organizm, choć jedzone sporadycznie – przez osoby prawidłowo odżywiające się na co dzień – nie powinny odbić się w znaczący sposób na naszym zdrowiu.

Jednak są osoby, które powinny zupełnie wyeliminować je ze swojej diety. To m.in. osoby borykające się z nadwagą i otyłością, z chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Ze względu na obecność białej mąki, pączki nie powinny znaleźć się także w diecie osób z celiakią, nietolerancją glutenu i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NCNG).

Jako produkty ciężkostrawne mogą obciążać trzustkę i wątrobę, dlatego osoby z przewlekłymi chorobami tych narządów nie powinny jeść pączków. Także pacjenci cierpiący z powodu schorzeń układu pokarmowego powinni w tłusty czwartek sięgnąć po bardziej lekkostrawne słodkości.

Również alergicy i osoby z tendencją do nietolerancji pokarmowych, powinny dokładnie zapoznać się ze składem sklepowych wypieków, aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Komu szkodzą pączki? Sprawdź, czy ci wolno zanim zjesz. Podnoszą cholesterol i cukier, sprzyjają tyciu - Strona Zdrowia

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto