Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koronawirus. Restauracje i bary znów otwarte. W lokalach będą obowiązywać nowe zasady

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
Koronawirus. Restauracje i bary znów otwarte. W lokalach będą obowiązywać nowe zasady
Koronawirus. Restauracje i bary znów otwarte. W lokalach będą obowiązywać nowe zasady pixabay.com
Otwarte restauracje, Koronawirus. Od poniedziałku 18 maja 2020 roku lokale gastronomiczne wznowią swoją działalność. Będziemy mogli zjeść posiłki zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym. Jednak klienci i pracownicy restauracji muszą nauczyć się żyć z nowymi zasadami. Szczegóły w tekście poniżej.

Koronawirus. Nowe zasady w restauracjach od 18 maja 2020

Od najbliższego poniedziałku, 18 maja 2020 roku, będą otwarte punkty gastronomiczne: restauracje, kawiarnie, bary i lokale z jedzeniem. Rząd zdecydował także o otwarciu wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych. Będzie można zjeść posiłek zarówno w środku, jak i w ogródku restauracyjnym. Premier zachęca jednak, by korzystać z części ogródkowej. Obowiązują jednak określone limity miejsc oraz wymogi dotyczącego odległości.

Główny Inspektorat Sanitarny przygotował nowe reguły, które zostały podzielone na cztery części: zapewnienie bezpieczeństwa pracowników, zapewnienie bezpieczeństwa klientów, procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracownika oraz procedury postępowania w przypadku podejrzenia u klienta zakażenia koronawirusem. Co się zmieni i o czym trzeba pamiętać?

Ważne! Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Zasady dla klientów restauracji

Główny Inspektorat Sanitarny podał listę zasad dla osób, które będą korzystać z punktów gastronomicznych:

  • Podczas siedzenia przy stoliku, klienci nie muszą mieć założonej maseczki i rękawiczek.
  • Klienci stojący w kolejce będą musieli zachować 2-metrową odległość od siebie. Przypominać będą o tym widoczne wskazówki, m.im. naklejki na podłodze lub stojące znaki. Do wyznaczonego stolika zaprowadzi ich pracownik restauracji.
  • Każdy będzie musiał przeprowadzić obowiązkową dezynfekcję rąk przy wejściu do restauracji. Dozowniki z płynem będą znajdować się m.in. w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
  • Kliencie nie będą mogli korzystać z suszarek nadmuchowych w łazienkach. Zastąpią je papierowe ręczniki do wycierania rąk.
  • Odwiedzający restauracje będą musieli dostosować się do wyznaczonych na podłodze stref zapewniających zachowanie odpowiednich odległości. Nie dotyczy to jednak rodzin lub osób mieszkających razem. Ta sama zasada dotyczy podczas przebywania na ogródku restauracyjnym.
  • Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby, które ze sobą mieszkają. W innym przypadku obowiązuje zasada zachowania bezpiecznej odległości min. 1,5 m. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi.
  • Klienci będą siedzieć przy odseparowanych stolikach, tj. odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
  • W restauracji nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4m2. Klienci przeczytają na drzwiach informację o maksymalnej licznie gości, jaką może obsługiwać lokal.
  • Stoliki wyłączone z użytku będą wyraźnie oznaczone, aby nikt przy nich nie usiadł.

Ogrody na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej już otwarte. Ziel...

Zasady dla pracowników restauracji

GIS opracował również szereg zasad dla pracowników lokali gastronomicznych. Od 18 maja 2020 roku:

  • Kelnerzy i kasjerzy powinni nosić maseczki i rękawiczki lub będą zobowiązani do każdorazowej dezynfekcji rąk po wykonanej usłudze.
  • Lokale mniejszą liczbę pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki i czasów rozpoczęcia pracy).
    Jeśli to możliwe, pracownicy lokali powinni komunikować się ze sobą za pomocą telefonów komórkowych lub radia.
  • Restaurator powinien ustalić stałe, jak najmniej liczne zmiany pracowników.
  • Odległość między stanowiskami pracy musi wynosić minimum 1,5 m.
  • Pracownicy odpowiedzialni są za każdorazową dezynfekcję stolika po zakończeniu obsługi gości. Po czyszczeniu stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
  • Zamówienia będą przynoszone na tacach, które z kolei muszą być dezynfekowane po każdym użyciu.
Lewandowski wprowadził się do Złotej 44. „Spełniliśmy jego oczekiwania” [ZDJĘCIA]

Robert Lewandowski wprowadził się do nowego lokum w Warszawi...

Opłaty za ogródek gastronomiczny niższe o połowę

Restauratorzy w szczególny sposób odczuwają skutki epidemii. Warszawa wprowadza 50-procentową bonifikatę za zajęcie pasa drogowego m.in. pod ogródki gastronomiczne. Rozwiązanie wejdzie w życie na początku czerwca i będzie obowiązywało do końca roku. Taka forma wsparcia dotyczy nawet tysiąca podmiotów, które dzięki temu zaoszczędzą ok. 4,3 mln zł. - Niestety epidemia koronawirusa pokrzyżowała plany zarówno mieszkańców jak i restauratorów, przygotowujących je dla swoich klientów. W obecnej sytuacji ta druga grupa musi dodatkowo mierzyć się z kosztami, które przy zerowych obrotach są ogromnym obciążeniem - przekazał stołeczny ratusz.

POLECAMY TEŻ:


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto