Drip, chemex, aeropress, syfon, co kryje się pod tymi tajemniczymi nazwami? To alternatywne metody parzenia kawy, za pomocą nowoczesnych, choć nieskomplikowanych urządzeń. Metody te prezentował w niedzielne popołudnie, w nowej kawiarence przy ul. Warownej, Michał Sowiński ze szczecińskiej firmy Qualia Caffe, zajmującej się ekskluzywnym cateringiem kawowym. Pan Michał jest finalistą mistrzostw Polski w Latte Art (malowaniu na kawie) oraz mistrzem Polski w niedawnych poznańskich zawodach w tej dziedzinie, La Marzocco Barista Challenge. Uczestników warsztatów zaskoczył kwaśny smak afrykańskiej kawy "Kenia", przygotowanej bez ciśnienia, cukru i mleka, stąd tytuł warsztatów "Krowy mają wolne".- Ma dużą dozę owocowości - mówił o kawie pan Michał.Przekazał też wiele praktycznych informacji, np. że zawartość kofeiny w kawie zwiększa się wraz z długością jej parzenia, że nie powinno się pić gorącej kawy, że kawę pije się tuż po zmieleniu, ale nie mieli zaraz po wypaleniu.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?