Kuchnia meksykańska nie jest skomplikowana. Na tych warsztatach się o tym przekonasz [ZDJĘCIA] [WIDEO]

Gabriela Jasińska
Wbrew pozorom kuchnia meksykańska nie jest tak skomplikowana jak nam się wydaje. Składniki są proste, jednak łączy się ich wiele, dzięki czemu wydobywa się smaki, za które tak kochamy tą kuchnię. Wymaga co prawda przygotowań, ale każdy może temu podołać. Podczas szkoły gotowania w Dos Tacos pod czujnym okiem szefowej kuchni Isabeli Balderas, nauczysz się przygotowywać tradycyjne meksykańskie dania. Szczegóły i wideo z ostatnich warsztatów poniżej.

Jeśli kiedyś myśleliście, że kuchnia meksykańska jest dla Was zbyt trudna - nic bardziej mylnego. Potrzeba co prawda wielu, ale prostych składników by się cieszyć smakami, za które tak kochamy tą kuchnię. W Szkole Gotowania Dos Tacos, pod okiem wspaniałej szefowej kuchni Isabeli Balderas nauczycie się przygotowywać tradycyjne dania meksykańskiej kuchni.

Jak wyglądają takie warsztaty?
Warsztaty organizowane są co miesiąc i trwają ok.3 godzin. Podczas nich przygotowuje się 5 dań, menu jest za każdym razem zmieniane. Tym razem padło na pozole verde (zielona zupa z białą kukurydzą), tacos de chorizo y nopales (placki kukurydziane z salsą), salsa macha (ostra salsa), frijoles charros (pasta fasolowa) oraz na deser - mousse de limon (mus limonkowy). Po otrzymaniu przepisów z wszystkimi składnikami ogarnia przerażenie i myśl o tym, jak dużo tego jest. Jednak wszystko jest odpowiednio przygotowane, a przy pomocy szefowej Isabel każdy da radę.

Przyjemne z pożytecznym
Takie warsztaty mogą także wzbogacić naszą wiedzę o Meksyku. Szefowa, która zna kuchnię meksykańską od podszewki, gdyż sama pochodzi właśnie z tego państwa Ameryki Północnej, opowiada różne ciekawostki o kulinarnej stronie kraju. Można się dowiedzieć na przykład tego, że kiedyś ciasto do tacos było ugniatane kamieniami czy też tego, jakie dania są zapożyczone z Hiszpanii a Meksykanie uważają za swoje. W trakcie warsztatów jest także degustacja różnych rodzajów tequili, opowiada o nich sam właściciel lokalu - Michał Kałamaga. Na koniec każdy z uczestników otrzymuje certyfikat ukończenia takich kursów oraz prezenty od lokalu. Tym razem były to ostre papryczki z ich własnych upraw oraz salsa z jednych z takich papryczek.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie