Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże: Kuchnia hiszpańska

Mateusz Malinowski
Fot. Janusz Wójtowicz
Poleca Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion przy hotelu The Granary we Wrocławiu.

To kuchnia śródziemnomorska. Bazuje na owocach morza i rybach oraz warzywach i mięsie jagnięcym oraz króliczym. Bardzo charakterystyczne dla niej są pikantne, podsuszane wędliny. Nie można jej sobie wyobrazić bez wszechobecnej oliwy z oliwek, pomidorów i czosnku.

To kuchnia typowo południowa i bardzo charakterystycznie powiązana z klimatem. Jest bardzo złożona, ponieważ miały na nią wpływ inne kultury i kuchnie. Odczujemy w niej nutkę angielską, grecką, francuską, włoską, ale i arabską.

Nie jest to najpopularniejsza kuchnia na świecie, ale bardzo ciekawa i niejednolita. W zależności od regionu Hiszpanii spotykamy się z coraz to nowymi potrawami. Charakterystyczną jej cechą jest bez wątpienia fakt, że Hiszpanie nie wyobrażają sobie posiłku bez wina. Nie pija się za to prawie w ogóle herbaty, zaś kawę w dużych ilościach.

GAZPACHO POMIDOROWE

Składniki:
1 łodyżka selera naciowego 1 ogórek bez skóry i nasion 1 duża czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 400 ml soku pomi-dorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 pęczka pietruszki 1 ząbek roztartego czosnku
Sposób przygotowania:
Ogórek, paprykę, seler naciowy i cebulę drobno pokroić, a następnie zmiksować z połową soku pomidorowego, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodać resztę soku z pomidorów, doprawić do smaku solą i pieprzem.

TORTILLA HISZPAŃSKA
Składniki:
1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2 pomidory 6 jajek 1 puszka tuńczyka (ok. 200 g)

Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane pomidory. Smażymy 10-15 minut, odstawiamy. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy. Dodajemy tuńczyka i podsmażone warzywa. Masę wlewamy na patelnię, by pokryła ją równomiernie. Smażymy do momentu, aż spodnia warstwa się zrumieni. Wówczas odwracamy i smażymy na drugiej stronie.

MIGDAŁOWE KOSZYKI
Składniki:
250 g cukru 70 ml soku pomarańczowego 120 g maki pszennej 80 g masła (miękkiego) 70 g zmielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę. Następnie rozsmarowujemy na blaszce z teflonem (średnica 10 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st. C na ok. 4 minuty (do zbrązowienia masy). Wyciągamy i odczekujemy ok. 1-2 minut. Masę przenosimy np. na szklankę, tak aby utworzył nam się koszyk. Tak przyrządzony koszyk możemy wypełnić lodami lub owocami.

Oprac. KB

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto