Kurs gotowania z Kurtem Schellerem. Jak zadbać o dobre trawienie?

Szymon Starnawski
Gotowanie z Kurtem Schellerem
Gotowanie z Kurtem Schellerem Szymon Starnawski
Kurs gotowania z Kurtem Schellerem. Jak zadbać o dobre trawienie? Zostaliśmy zaproszeni do Akademii Kurta Schellera, mistrza polskiej kuchni pochodzącego ze Szwajcarii, na kurs gotowania, podczas którego zobaczyliśmy jak można pysznie i zdrowo gotować, w taki sposób, aby zapomnieć o problemach z trawieniem.

Kurs gotowania z Kurtem Schellerem. Jak zadbać o dobre trawienie?

Szef Kurt Scheller przygotował 5-daniowe menu, na które złożyły się: marokańska sałatka tabouleh, zupa z dyni, okoń morski ze szpinakiem i krewetką, kotleciki jagnięce i deser - gruszka gotowana w winie. Wszystko zostało przyrządzone w taki sposób, aby zadbać o dobre trawienie i przemianę materii.

- W diecie osób, które mają problemy z właściwym trawieniem, powinno znaleźć się dużo probiotyków (znajdujących się w produktach mlecznych), przypraw i ziół wspomagających trawienie (takich jak kolendra, bazylia, mięta, kminek, pietruszka, imbir i przyprawy korzenne. Powinniśmy natomiast unikać zbyt dużej ilości błonnika i surowych owoców, tuż po obfitym posiłku. Lepiej jeść na deser gotowane owoce - opowiedziała nam dietetyk Zuzanna Antecka, która towarzyszyła uczestnikom kursu podczas gotowania.

Szef Kurt Scheller natomiast poleca jedzenie kasz, ryb i delikatnego czerwonego mięsa.

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie