LAS, czyli Lokalna Atrakcja Stolicy. To tu zjesz burgera z jelenia i wypijesz drinka z szyszką i kasztanem

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
LAS, czyli Lokalna Atrakcja Stolicy to miejsce, gdzie w środku miasta możecie poczuć się jak w roślinnym gąszczu. Wielu mieszkańców Warszawy i okolic odwiedza tę restaurację, by spróbować takich specjałów, jak np. burger z jelenia. Lokal słynie też z autorskich koktajli w niecodziennych połączeniach. Próbowaliście już kiedyś jadalną szyszkę lub piliście drinka z kasztanem lub propolisem? Tutaj będziecie mieć okazję!

Tętniące życiem warszawskie Powiśle. Ulica Solec 44 – to tutaj w jasnych wnętrzach odświeżonego, jednopiętrowego budynku zlokalizowana jest restauracja, która swoim klimatem przywodzi na myśl zielony gąszcz roślin, sprawiając, że nasze myśli biegną ku naturze.

LAS, czyli Lokalna Atrakcja Stolicy

Lokal LAS – bo o nim mowa, to nietypowa restauracja, która przypomina bardziej leśną przestrzeń, niż centrum dużego miasta. To kolejne miejsce na gastronomicznej mapie stolicy właścicieli takich lokali jak Grunt i Woda, Rozbiegówka oraz koktajlbaru Błogo.

- Gdy po raz pierwszy tutaj weszliśmy, poczuliśmy, że to miejsce ma dla nas bardzo dobra energię – mówi w rozmowie z nami Aleksandra Osiecka zajmująca się marketingiem i PR w restauracji LAS. – Lokal jest prawie cały przeszklony i latem jest tu prawdziwa ściana zieleni z jednej, jak i z drugiej strony. Nawet od ulicy Solec, gdy drzewa na podwórku kwitną, wszędzie jest zielono. Stąd wzięła się nazwa. Z drugiej strony zależało nam, by nazwa mówiła o miejscu, do którego chętnie się chodzi, celebruje chwile. I to właśnie las spełnia taką funkcję – dodaje.

LAS, czyli Lokalna Atrakcja Stolicy. To tu zjesz burgera z j...

Następnie powstało rozszerzenie nazwy na Lokalną Atrakcję Stolicy, ponieważ właściciele lokalu chcieli, by miejsce to nie kojarzyło się tylko z restauracją i jedzeniem, ale także inną rozrywką, jak chociażby długimi wieczorami przy muzyce.

LAS, czyli lokalne składniki i leśne specjały

Jak dowiadujemy się podczas naszej wizyty w lokalu, LAS łączy w sobie kuchnię lokalną z Powiśla ze smakami międzynarodowymi.

- Kładziemy nacisk na lokalność. Wszystkie dania, które są tu serwowane, robimy sami. Staramy się przy tym jak najwięcej korzystać z lokalnych składników i dostawców – słyszymy.

Wszystko zaczęło się od kuchni polskiej, która stanowi podstawę menu LAS-u. Miejsce z czasem zaczęło poszerzać ofertę, czerpiąc także inspiracje ze świata. Obecnie znajdziemy tam echa szeroko pojętej kuchni europejskiej czy azjatyckiej. Menu jest sezonowe, zmienia się co trzy lub cztery miesiące, zgodnie z porą roku.

LAS, czyli burgery z jelenia i zupa warzywno-kokosowa

Szefem kuchni jest Marcin Molik, który, jak mówi nasza rozmówczyni, specjalizuje się w odnajdywaniu lokalnych produktów i to dzięki niemu w powiślańskim lokalu zjemy m.in. burgera z jelenia.

W karcie znajdziemy też kluski śląskie, które w zależności od pory roku ewoluują. Czasami można zamówić je z dynią czy z grzybami, innym razem z jarmużem albo pokrzywą czy azjatyckim kimchi. Są to oczywiście różne wariacje klasycznych klusek śląskich.

W menu widzimy również m.in. flaki wołowe, pieczoną dynię z komosą-ryżową, zupę warzywno-kokosową na mleku kokosowym oraz mule smażone w mące kukurydzianej. Największym klasykiem całej karty okazują się de volaille z masłem lawendowo-rozmarynowym, pyzy z kaczką oraz tatar.

To, co przykuwa naszą uwagę, to oznaczenie w karcie dań bez laktozy i bez glutenu. W lokalu przy ulicy Solec 44 osoby na diecie bezglutenowej zjedzą m.in. pyzy z kaczką, ziemniaki z sosem serowym czy tatara.

LAS, czyli Lokalna Atrakcja Stolicy
Szymon Starnawski

A co z deserem po obiedzie? Poza sernikiem z białą czekoladą dostaniemy tu specjał z Francji. Jest to prawdopodobnie jedyne miejsce w stolicy, gdzie zjemy… finansjerkę.

- Jest to ciasto migdałowe, mokre, podawane z kremem pistacjowym. Ciekawa jest historia tego dania. Nazwa kojarzy się z finansjerą, z finansami. W rzeczywistości deser ten pochodzi z Francji i pierwotnie był serwowany tylko dla ludzi wyższych sfer, głównie osób pracujących w bankowości. Nazwa nawiązuje też do wyglądu ciastka, które przypomina sztabkę złota – wyjaśnia nam rozmówczyni.

Lokalna Atrakcja Stolicy. Tu wypijesz drinka z szyszką czy kasztanem

Choć burgery z jelenia i przeróżne warianty klusek śląskich przyciągają do LAS-u mieszkańców z różnych dzielnic stolicy, to w rzeczywistości prawdziwą furorę robią tutaj autorskie koktajle.

Lokal słynie z wyszukanych, "leśnych drinków". Na barze dostaniemy m.in. koktajl French Pine na ginie z prosecco i z szyszką jadalną, Tepid Honey na whisky z kasztanem i imbirem czy Endorphin Diet, czyli drink, gdzie bazowym alkoholem jest Ketel one z pigwą, słonym karmelem, palonym masłem i propolisem.

LAS, czyli Lokalna Atrakcja Stolicy
Szymon Starnawski

Wszystkie składniki do koktajli, jak np. soda korzenno-dyniowa, są robione na miejscu przez pracowników baru.

- Nie bazujemy na żadnych syropach czy innych sztucznych rzeczach, wszystko jest ręcznie robione – zapewnia Aleksandra Osiecka. – Poza koktajlami mamy też wina naturalne, czyli wytwarzane metodą rzemieślniczą. Są one robione zgodnie z porami roku i tym, jak pracuje ziemia. To naprawdę zadziwiające, jak np. fazy księżyca wpływają na produkcję win.

Znajdziemy tam wina naturalne węgierskie, francuskie, hiszpańskie oraz włoskie.

LAS i setki kwiatów. "Gratka dla miłośników roślin"

Jak przystało na prawdziwy las, roślin w tym miejscu nie brakuje. Wśród kwiatów doniczkowych przeważają fikusy, sansewierie, draceny, monstery i zielistki. Dobrze sprawdzają się też pnącza takie jak syngonium.

- O ilości wszystkich roślin na terenie lokalu, czyli doniczkowych wewnątrz i tych, rosnących w ogródku, można mówić w setkach – przyznaje nasza rozmówczyni.

Lokalna Atrakcja Stolicy, to także wieczory z muzyką na żywo. Przekrój proponowanych brzmień jest bardzo szeroki od jazzu i bluesa, przez funky, po soul. Obecnie w okresie zimowym na żywo muzycy występują w każdą środę. Natomiast w piątki i w soboty gra DJ.

LAS – godziny otwarcia

  • Od wtorku do czwartku 15.00-24.00
  • Piątek 15.00-2.00
  • Sobota 12.00-2.00
  • Niedziela 12.00-23.00
LAS, czyli Lokalna Atrakcja Stolicy
Szymon Starnawski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie