18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego: Wybieramy mazowieckie przysmaki

Redakcja
Fot. Andrzej Wiktor/Polskapresse
Ruszyła piąta edycja konkursu Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do 29 lutego mazowieccy producenci mogą zgłaszać najsmaczniejsze i najzdrowsze wyroby piekarnicze, cukiernicze, wędliny, sery, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, a także miody oraz napoje.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.

Do tej pory nagrodzono już blisko 50 mazowieckich smakołyków. Logo konkursu na opakowaniu produktu to znak dla konsumenta, że sięga po smaczny, zdrowy, tradycyjny i wysokiej jakości wyrób.

Czytaj także: Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej

Udział w konkursie mogą brać zarówno firmy komercyjne jak i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takim jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne. Warunkiem jest jednak udokumentowanie działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp. Produkty biorące udział w konkursie powinny być wytwarzane w ilościach handlowych, najlepiej z surowców produkowanych na Mazowszu. Ważne też, aby zgłoszony produkt był powtarzalny, co umożliwi jego promocję po konkursie.

W konkursie przewidziano dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny mogą wziąć udział produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, zostały wytworzone dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów mogą też pochodzić z upraw ekologicznych lub rolnictwa zintegrowanego.

Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku. Zgłoszenia przyjmowane będą do 29 lutego 2012 roku. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi na przełomie marca i kwietnia 2012 roku, a uroczyste wręczenie nagród – w II kwartale 2012 roku.

Regulamin konkursu i kartę zgłoszenia, która stanowi załącznik do regulaminu, można znaleźć na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego **

www.mazovia.pl

** w dziale Komunikaty.

Zgłoszenia należy przesyłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, pod numerami telefonów: 22 59 79 339 oraz 22 59 79 660.

Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto