Czekoladowy Mikołaj powstawał przez kilka tygodni w fabryce Wedla w Warszawie pod okiem maestro czekolady Janusza Profusa.
– Mikołaj jest wykonany z trzech rodzajów czekolad: białej, gorzkiej i mlecznej. Jego strój zrobiono z kolei z czekolady plastycznej. Na jego zrobienie przeznaczono tyle czekolady, ile jest potrzebnych do wykonania 8 tys. tabliczek – mówi w imieniu organizatorów Katarzyna Kołodziejska.
Czekoladowy Mikołaj waży 820 kilogramów. Wedet wyliczył, że gdyby jedna osoba chciała codziennie zjadać 100-gramowy kawałek rzeźby (tyle ma normalna tabliczka czekolady), zajęłoby to jej 22 lata.
Do 10 stycznia czekoladową rzeźbę można oglądać w witrynie sklepu Orsay, przy ul. Nowy Świat w Warszawie. Mikołaja można kupić. Na portalu Allegro trwa aukcja, z której dochód zostanie przeznaczony na XVIII finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Zobacz aukcję czekoladowego Mikołaja dla WOŚP
Zobacz również:
Masa Krytyczna będzie zbierać dla WOŚP
XVIII Finał WOŚP: na co zbieramy?
XVIII Finał WOŚP: wolontariusze
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?