Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lody tradycyjne w Poznaniu. Przewodnik po poznańskich lodziarniach

Justyna Bryske
Justyna Bryske
Po lody tradycyjne nawet pół godziny trzeba stać w kolejce, ale ...
Po lody tradycyjne nawet pół godziny trzeba stać w kolejce, ale ... arch. eM/ Zenon Kubiak
Po lody tradycyjne nawet pół godziny trzeba stać w kolejce, ale wszyscy przekonują, że warto. A zaczęło się od lodziarni w Puszczykowie "u Kostusiaka i Kostusiakowej".

Tłumy w kolejkach tworzą głównie osoby z innych rejonów miasta, a w Puszczykowie - z Poznania. Przypadkowych przechodniów nie ma, wszyscy przyjeżdżają przyciągnięci sławą lodów wykonywanych tradycyjnie, niegdyś w Puszczykowie i na Kościelnej, dziś: na ul. Głogowskiej i na ul. Gołębiej.

Puszczykowo, lody "u Kostusiaka" i "u Kostusiakowej", przy stacji na dworcu PKP, ul. Dworcowa 1, Puszczykowo. Jeszcze przed powstaniem lodziarni na ul. Kościelnej, poznaniacy zjeżdżali się tłumnie pociągami i rowerami, żeby stanąć w długiej kolejce po lody. Stali bywalcy twierdzą, że są tam najlepsze lody porzeczkowe w Wielkopolsce. Lodziarnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach: od 8 do 20. Lody są oczywiście sprzedawane "na kulki".


Kina plenerowe w Poznaniu. Gdzie znajdziemy kino pod chmurką?


Wytwórnia Lodów Tradycyjnych, ul. Kościelna 52. Porcja lodów wyrabianych metodą tradycyjną, bez żadnych konserwantów kosztuje tam 3 zł, ale wiele osób po tym, jak stało w kolejce pół godziny, zamawia je nie w wafelku, ale kubeczku, mieszając całą masę najróżniejszych smaków.

Wytwórnia została uruchomiona pod koniec maja, błyskawicznie robiąc furorę wśród poznaniaków. Lodziarnia jest czynna od wtorku do niedzieli w godzinach od 11 do 21.

Manufaktura Lodów Naturalnych, ul. Kościelna 56. Lodziarnia czynna jest od godz. 11 do godz. 21. To nowa lodziarnia na lodowej mapie Poznania.

Zobacz też: Lody z Kościelnej – przyjeżdżają po nie ludzie z całego Poznania

Lody Tradycyjne Giovanni Volpe, ul. Głogowska 47. Lodziarnia powstała w 2014 roku. Czynna jest od godz. 11 do 21. Cena porcji (60 g) wynosi 4 zł.

Lody Tradycyjne, ul. Gołębia 3. To "siostra" lodziarni na ul. Głogowskiej. Cena jest ta sama, tyleże od połowy lipca właściciele planują zamykać lodziarnię o godz. 22.

Słynna ostatnio jest też lodziarnia tradycyjna włoska przy ul. Ratajczaka 35. Zaletą miejsca jest to, że lody są ładnie podane i sprzedaje się je w soboty do północy. W niedziele do godz. 23, w środy do 22, a w resztę dni - do 21. W kolejce można ustawiać się już od godz. 9 od poniedziałku do niedzieli.

Historia lodów tradycyjnych

Już trzy tysiące lat temu Chińczycy wiedzieli, co dobre. Ich władcy raczyli się deserami ze skruszonego lodu z dodatkiem owoców. Grecy ulepszyli recepturę dodając miodu do zimnego deseru, a Hipokrates polecał lody swoim pacjentom jako danie, które sprzyja lepszemu samopoczuciu.

Z upływem lat lody udoskonalano, wzbogacano mlekiem, śmietaną i żółtkami jajek ucieranych z cukrem. Znawcy lodowego tematu mówią, że od epoki renesansu - dzięki owym dodatkom - masa lodowa zaczęła gęstnieć i nabierać puszystości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto