Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lokalny Sprawdzian Umiejętności Zawodowych w Grudziądzu

Redakcja
Usuwanie usterki lampy jarzeniowej
Usuwanie usterki lampy jarzeniowej
EDUKACJA. 26 marca w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Grudziądzu podsumowano działania w zakresie kształcenia zawodowego w ramach projektu współfinansowanego z Unii Europejskiej.

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Grudziądzu przeprowadzono LokalnySprawdzian Umiejętności Zawodowych w ramach ogólnopolskiego projektu „Młodzieżowa Akademia Umiejętności 2".
W sprawdzianie, który był rodzajem konkursu zawodowego, wzięli udział beneficjenci projektu - uczestnicy zeŚrodowiskowego Hufca Pracy w Toruniu i Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu, uczących się zawodu w Zasadniczej Szkole Zawodowej i przyuczających się do wykonywania określonej pracy w Gimnazjum. Młodzi ludzie rywalizowali w konkurencjach związanych z zawodem, którego uczą się na co dzień. Najwięcejosób, bo aż 18, konkurowało w zawodzie kucharza małej gastronimii. Pozostali uczestnicy to młodzież, która w gimnazjum odbywa przyuczenie zawodowe w zawodach: stolarz, elektryk oraz murarz.
Sprawdzian, który składał się z dwóch części – teoretycznej i praktycznej, został dostosowany dopoziomu wiedzy i formy przygotowania zawodowego. Jak zgodnie potwierdzają członkowie wszystkich komisji konkursowych, konkurs stał na wysokim poziomie. Młodzież dobrze poradziła sobie z testem teoretycznym, którego tak się obawiała przed rozpoczęciem zmagań. Wszyscy maksymalnie starali się wykorzystać wiedzę i umiejętności nabyte podczas praktycznej nauki zawodu. Małe różnice punktowe pomiędzy poszczególnymi uczestnikami świadczą o tym, że emocji nie brakowało. Często o danym miejscu decydowały pojedyncze punkty.
Młodzi ludzie zostali podzieleni na grupy, które miały za zadanie przygotowanie zupy pomidorowej oraz kotleta dewolay. Młodzież przyrządziła również surówki. Nad prawidłowym wykonaniem czynności czuwał wykwalifikowany personel, który w razie potrzeby udzielał wskazówek.
Po degustacji przygotowanych potraw komisja wysoko oceniła zmagania adeptów sztuki kulinarneji przyznała pierwszą nagrodę Joannie Taper. Tym samym uczestniczka 2-4 ŚHP
w Toruniu, uczennica realizująca naukę zawodu w formie szkolenia kursowego zakwalifikowała się do centralnego sprawdzianu umiejętności zawodowych w Centrum Kształcenia i Wychowania w Szczawnicy-Jabłonce.
Na poziomie gimnazjum laureatami zostali: w zawodzie kucharz małej gastronomii - Kinga Latopolska, w zawodzie stolarz - Damian Dorszewski, w zawodzie murarz - Andrzej Śliwka, w zawodzie  elektryk - Remigiusz Pysiak. Wszyscy są uczestnikami OSiW w Grudziądzu. Miłym akcentem konkursu była nagroda ufundowana przez pana Tadeusza Czyżaka – właściciela grudziądzkiej firmy „Heban", który był jednocześnie członkiem komisji oraz opiekunem praktyk w zawodzie cieśla.
Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy pamiątkowe dyplomy.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto