Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

I wszystko jasne. Tyle jajek możemy zjeść przez cały tydzień. Poznaj opinię eksperta

I wszystko jasne. Tyle jajek możemy zjeść przez cały tydzień. Poznaj opinię eksperta

Kierowca autobusu gwałtownie zahamował, dwie kobiety upadły [ZDJĘCIA]

Kierowca autobusu gwałtownie zahamował, dwie kobiety upadły [ZDJĘCIA]

Polecamy

Właśnie teraz niedobór tej witaminy odczuwamy najbardziej! Zobacz, objawy

Właśnie teraz niedobór tej witaminy odczuwamy najbardziej! Zobacz, objawy

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Kolejny lek wycofany z aptek. Jego użycie stwarza zagrożenie dla pacjentów!

Kolejny lek wycofany z aptek. Jego użycie stwarza zagrożenie dla pacjentów!