Wszystko zaczyna się od wylania na gruby blat cukru. Później dodaje się aromat. Następnie poszczególne części masy są barwione. Każdy z elementów jest w odpowiedni sposób łączony z innymi, w ten sposób, że finalnie uzyskuje się cukierki zawierające w środku np. wzór przekrojonej mandarynki. Cały proces trwa nieco ponad pół godziny.
Ale tradycyjne lizaki i kolorowe landrynki to nie wszystko, co znajdziemy w słodkiej warszawskiej fabryce. Manufaktura Cukierków tworzy również, na specjalne zamówienie klienta, prawdziwe karmelowe dzieła sztuki.
Zjedz fortepian lub Porsche GT3
- Ostatnio mieliśmy zamówienie na Porsche GT3. I to ma być GT3, a nie Carrera - mówi Maciej Jacyno Onuszkiewicz z Manufaktury Cukierków. - W sumie dość często trafiają się nam zamówienia na samochody. Chociaż najbardziej wymagającym projektem był fortepian - przyznaje Jacyno Onuszkiewicz.
Furorę wśród klientów zrobiły także cukierki o "wigilijnym smaku". Gruszki z goździkiem zaproponował jeden z odwiedzających, dzięki któremu świąteczny przysmak trafił do stałej oferty Manufaktury.
Cukiernicy ogromne lizaki mogą ozdobić także dowolną inskrypcją. - Ostatnio mieliśmy klientkę, która zażyczyła sobie napisu "Stary, kup mi samochód" - śmieje się nasz rozmówca.
Receptura rodem z XVII wieku
Manufaktura Cukierków działa przy ul. Tamka 49. Od poniedziałku do soboty można tam zajrzeć w godz. 10.00 - 19.00, a w niedzielę w godz. 12.00 - 20.00.
Pomysł na miejsce powstał z marzeń o przyjaznym sklepie pełnym słodyczy. Podobne sklepy, w których "na żywo" powstają łakocie istnieją w wielu krajach, jak USA, Brazylia, Japonia, Holandia czy Hiszpania.
Zobacz jak będzie wyglądał nowy Ford Mondeo »
W Manufakturze wszystkie słodycze są robione ręcznie, według receptury z XVII wieku. Istnieje możliwość indywidualnych oraz grupowych warsztatów tworzenia smakołyków.
Warto wspomnieć, że o słodkie doświadczenia warszawiaków dba cukiernik z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem, Waldemar Więcława, który swoje umiejętności szlifował między innymi w Paryżu.
Polecamy:
- Kuchnia otwarta czy zamknięta. Wady i zalety obu aranżacji kuchni
- Telewizor OLED rozpoznający widza, jego słowa i ruchy
- Dekoracje wnętrz. Ciepłe dodatki na zimę
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?