Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Manufaktura Cukierków. Skosztuj łakoci według receptury z XVII wieku

Redakcja
Przy ul. Tamki 49 powstała Manufaktura Cukierków, pierwsze w ...
Przy ul. Tamki 49 powstała Manufaktura Cukierków, pierwsze w ... Kamil Fejfer
To pierwsze w Warszawie miejsce, gdzie można podejrzeć pracę wytrawnych cukierników i samemu stworzyć bajeczne słodkości.

Nowy lokal Kosmos Kosmos »


Wszystko zaczyna się od wylania na gruby blat cukru. Później dodaje się aromat. Następnie poszczególne części masy są barwione. Każdy z elementów jest w odpowiedni sposób łączony z innymi, w ten sposób, że finalnie uzyskuje się cukierki zawierające w środku np. wzór przekrojonej mandarynki. Cały proces trwa nieco ponad pół godziny.

Ale tradycyjne lizaki i kolorowe landrynki to nie wszystko, co znajdziemy w słodkiej warszawskiej fabryce. Manufaktura Cukierków tworzy również, na specjalne zamówienie klienta, prawdziwe karmelowe dzieła sztuki.

Zjedz fortepian lub Porsche GT3

- Ostatnio mieliśmy zamówienie na Porsche GT3. I to ma być GT3, a nie Carrera - mówi Maciej Jacyno Onuszkiewicz z Manufaktury Cukierków. - W sumie dość często trafiają się nam zamówienia na samochody. Chociaż najbardziej wymagającym projektem był fortepian - przyznaje Jacyno Onuszkiewicz.

Furorę wśród klientów zrobiły także cukierki o "wigilijnym smaku". Gruszki z goździkiem zaproponował jeden z odwiedzających, dzięki któremu świąteczny przysmak trafił do stałej oferty Manufaktury.

Cukiernicy ogromne lizaki mogą ozdobić także dowolną inskrypcją. - Ostatnio mieliśmy klientkę, która zażyczyła sobie napisu "Stary, kup mi samochód" - śmieje się nasz rozmówca.

Receptura rodem z XVII wieku

Manufaktura Cukierków działa przy ul. Tamka 49. Od poniedziałku do soboty można tam zajrzeć w godz. 10.00 - 19.00, a w niedzielę w godz. 12.00 - 20.00.

Pomysł na miejsce powstał z marzeń o przyjaznym sklepie pełnym słodyczy. Podobne sklepy, w których "na żywo" powstają łakocie istnieją w wielu krajach, jak USA, Brazylia, Japonia, Holandia czy Hiszpania.

Zobacz jak będzie wyglądał nowy Ford Mondeo »

W Manufakturze wszystkie słodycze są robione ręcznie, według receptury z XVII wieku. Istnieje możliwość indywidualnych oraz grupowych warsztatów tworzenia smakołyków.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto