Warszawskie Śródmieście Południowe, ulica Piękna 28/34, tuż przy samym placu Konstytucji. To tutaj, w miejscu dawnego sklepu obuwniczego, mieści się Marcello, czyli jak mówią sami pracownicy, "najbardziej różowy lokal w Warszawie". Miejsce to powstało w 2021 roku.
Marcello, czyli "najbardziej różowy lokal w Warszawie"
W związku z tym, że była pandemia, na początku restauracja oferowała pizzę jedynie na wynos. Znakiem rozpoznawczym tego miejsca stały się różowe pudełka, dzięki którym marka szybko zaczęła być rozpoznawalna w całej Warszawie.
Wówczas, kiedy cała branża funkcjonowała jedynie na dowóz, stał tam zaledwie jeden stolik. Dzisiaj – po remoncie i przywróceniu gastronomii stacjonarnej działalności, kiedy odwiedzamy to miejsce, w Marcello znajdują się trzy sale dla gości, a lokal ma łącznie około 300 m kw. W środku jest blisko 150 miejsc siedzących. Dodatkowo w okresie letnim rozstawiany jest także ogródek, gdzie nie brakuje różowych elementów.
Marcello, czyli najbardziej różowy lokal w Warszawie. "Przyc...
- Na samym początku byliśmy pierwszym różowym lokalem w stolicy, nie licząc oczywiście małych kawiarni czy cukierni. Nie było wcześniej w Warszawie tak dużej restauracji, która byłaby w takim stylu i odcieniu – mówi nam Arkadiusz Budkiewicz, manager Marcello, dodając, że wnętrze warszawskiej pizzerii inspirowane jest modnymi lokalami paryskimi.
Projektantką wnętrza Marcello jest Nicole Soszyńska. Na ścianach w lokalu można znaleźć grafiki z postaciami damskich sylwetek, a każde pomieszczenie zdobią wyszukane kompozycje kwiatowe, w których przeważa kolor różowy.
W Marcello umieszczone zostały także różowe neony, które są ręcznie dmuchane. Na ten moment ściany i okna zdobi cztery takie konstrukcje, w planach jednak jest zakup kolejnych.

Marcello w top liście "instagramowych lokali w Warszawie"
Lokal mieszczący się przy ulicy Pięknej pojawia się w wielu rankingach „najbardziej instagramowych restauracji” w Warszawie. Nic więc dziwnego, że pracownicy Marcello dostają regularnie zapytania o możliwość zrobienia sobie sesji wewnątrz.
- Jeśli jest to do użytku prywatnego, nie mamy z tym problemu – zaznacza nasz rozmówca.
Marcello Warszawa: "Przychodzą na pizzę, wchodzą od nas z talerzem lub biżuterią"
Dosyć nietypową rzeczą jak na restaurację, jest możliwość zakupu tutaj… własnoręcznie robionej ceramiki i biżuterii.
- Pizzę podajemy na własnoręcznie robionych talerzach – zdradza nam Arek. – Najpierw powstały talerze, potem cała marka z ceramiką ręcznie robioną. Bardzo często zdarza się tak, że goście przychodzą tu zjeść pizzę czy makaron oraz wypić drinka, a wychodzą z nową biżuterią i talerzami – dodaje.
Jak dowiadujemy się z rozmowy, wyrobienie 50 takich talerzy trwa blisko miesiąc. To, na co zwraca uwagę manager Marcello, to waga tych naczyń. Własnoręcznie robione talerze są znacznie cięższe od tych, dostępnych w standardowej sprzedaży.


Okazuje się, że w warszawskiej pizzerii można kupić nie tylko ceramikę, ale także biżuterię ręcznie robioną przez Nicol Soszyńską. Bransoletki czy różnorodne naszyjniki zawierają guziki vintage od dużych projektantów, takich jak Channel.
Pizza, makaron i różowy kalafior
Marcello Warszawa opiera się na kuchni włoskiej, która łączy w sobie również polskie tradycje. Szefem kuchni jest Orson Hejnowicz.
W menu znajdziemy m.in. przekąski, zupę dnia, dania główne, jak też sałatki i desery. W daniach głównych królują różnego rodzaju wariacje pasty i pizzy. Podczas naszej wizyty w Marcello słyszymy, że na ogół dziennie wydawanych jest blisko 400 pizz.
Jednym z mniej spotykanych dań jest m.in. pesto bucatini, czyli pesto klasyczne bazyliowe z burratą, sałatką z grejpfruta i czerwoną cebulą. Jak przystało na różowy lokal, w menu stworzono także „różową ofertę obiadu”. Lokal proponuje kalafiora, który gotowany w hibiskusie, przybiera różową barwę. Danie podawane jest z makaronem, gorgonzolą i sałatką z ziół.
Marcello poza klasycznymi pizzami, takimi jak np. margarita czy pepperoni, oferuje także pizzę z nektarynką, marchewką marynowaną w soku z pomarańczy czy z zielonym groszkiem. Wszystkie są one robione pod typowy włoski styl – czyli na cienkim cieście.
Jednak jak zdradza nam manager, największą popularnością cieszy się autorska pizza "La Marcello", w której znajdziemy ser buratta, ser pecorino Romano, liście bazylii, pesto bazyliowe i zest cytrynowy.
- Większość produktów sprowadzamy z Włoch. Jednak od początku chcieliśmy, by dania te były łączone także z produktami naszymi z Polski, lokalnymi, dlatego bardzo często robimy też zakupy na Hali Mirowskiej – przyznaje Arek.
W karcie menu Marcello widnieją też autorskie koktajle, które wymyślają pracownicy. Nasz rozmówca od razu wskazuje na napój o nazwie "Magic Make".
- "Magic Make" pod wpływem soku z cytryny zmienia kolor z ciemnoniebieskiego na jasnoróżowy. Jest to drink z dżinem truskawkowym i wyciągiem z herbaty – słyszymy.
W Marcello można napić się też m.in. autorskiego koktajlu podawanego z Amolem albo z pokrzywą i syropem z mirabelki.
Marcello Warszawa godziny otwarcia
Przedstawiamy godziny otwarcia Marcello:
- piątek 12:00-00:00
- sobota 12:00-00:00
- niedziela 12:00-22:00
- poniedziałek 12:00-22:00
- wtorek 12:00-23:00
- środa 12:00-23:00
- czwartek 12:00-23:00.


Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?