Mazowsze kolebką polskiego wina? Winnice lokowano między innymi na Mokotowie

PZ
Mazowsze kolebką polskiego wina? To tu powstały pierwsze winnice
Mazowsze kolebką polskiego wina? To tu powstały pierwsze winnice Pixabay.com CC0 Public Domain
Pierwsze polskie winnice powstały na Mazowszu, a staropolska kultura picia wina znana nad Wisłą wyprzedzała nawet tę francuską. O to, skąd wzięło się wino na ziemiach polskich, zapytaliśmy antropolog kultury, Dorotę Dias-Lewandowską.

Wino mszalne podbija Mazowsze
Dzisiejsze województwo mazowieckie odegrało niebagatelną rolę w rozwoju polskiego winiarstwa. O ile nie interesujecie się historią, zapewne nie wiecie, że to właśnie na Mazowszu pojawiły się pierwsze polskie winnice. - Wino przychodzi do Polski w momencie pojawienia się chrześcijaństwa i jego obecność jest związana z potrzebami liturgicznymi. Stąd, winnice pojawiają się właśnie we Włocławku, w Płocku i w okolicach Poznania czy Gniezna. Później winnice przechodzą w ręce mieszczan, a wino pojawia się także w Warszawie - tłumaczy antropolog kultury z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Dorota Dias-Lewandowska.

Wino z Mokotowa
W okresie odrodzenia i romantyzmu wino zadomowiło się w Warszawie. Obok słynnych “węgrzynów” (Tokai) i win francuskich, w obecnej stolicy Polski kwitła, choć na niewielką skalę, także uprawa winorośli. - Winnice na przełomie XVIII i XIX wieku lokowano, między innymi, na terenie Mokotowa, a zbierane w nich winogrona sprzedawano zarówno do jedzenia, jak i z myślą o wytwarzaniu z nich wina. W Warszawie zachowało się sporo informacji o winnicach znajdujących się w XVIII i XIX wieku na tym terenie, na przykład na Mokotowie - mówi doktor Lewandowska.

Polacy nie gęsi i swoją kulturę wina mają
Choć pojęcie “kultury kulinarnej” i związaną z nim etykietę picia wina kojarzymy głównie z Francuzami, mało kto wie, że na długo przed pojawieniem się w Polsce win z Bordeaux czy Burgundii, Polacy mieli już własne standardy i sposoby konsumpcji. - Kultura picia wina i napojów winiarskich była w Polsce obecna już od średniowiecza. Jej rozwój nastąpił w dobie staropolskiej. Konsumpcja była bardzo zrytualizowana, mówimy tu o licznych toastach, krążeniu kielicha wokół stołu, biesiadzie. Dzisiejszy sposób spożywania wina jest bardzo do tego zbliżony - podsumowuje antropolog z UMK.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie