Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2014. Włoska pizza smakuje najlepiej

Teraz Opole
Teraz Opole
sxc.hu
Międzynarodowy Dzień Pizzy już w niedzielę. Podpowiadamy jak włoski przysmak zrobić we własnej kuchni.

Z pizzą we Włoszech jest jak z ziemniakami w Polsce. Niby spokojnie można się bez nich obyć, ale kiedy na stole ich nie ma to czegoś brakuje.W Italii pizza jest tradycyjnym rodzinnym posiłkiem. Każda familia ma swój smak i inaczej przyrządza ulubioną pizzę. Nasz włoski przyjaciel, Alessandro Ganadu z Bolonii, podpowiada jak w domu przygotować prawdziwą włoską pizzę. Sekretem jest ciasto.Krok 1. Zdobyć składnikiDo przygotowania czterech placków potrzebne są: 600 g mąki, 360 g wody, 6 g soli, 5 g cukru, 6 g drożdży. Zaczynamy od tego, że do miski wlewamy wodę i wsypujemy połowę mąki. Masę ugniatamy kilka minut przy pomocy drewnianej łyżki, następnie przykrywamy ściereczką i dajemy ciastu odpocząć przez 40 minut (dzięki temu pizza będzie nieziemsko miękka). Krok 2. UgniatamyDo „wypoczętego” ciasta dodajemy 3 g drożdży i cukier. Dalej wyrabiamy łyżką. Następnie powoli dodajemy mąkę i dalej wyrabiamy. Co ważne teraz już ręcznie i to co najmniej 15 min. Potem ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ręcznikiem i dajemy mu   odpocząć kolejne 2 godziny (dobrze jest ciasto przykryć dodatkowo kocem).Po tym czasie ciasto należy delikatnie wyjąć z miski. Podzielić na cztery części i ugniatać, nadając kształt pizzy. Co ważne należy zostawić nieco grubsze brzegi. Krok 3. Skomponuj dodatkiAlessandro podaje przepis na najprostszą i zdaniem wielu Włochów najsmaczniejsza pizzę - Margaritę.  Składniki na górę to np. mozzarella (400g), sos pomidorowy i bazylia. Możecie użyć dowolnych dodatków, pamiętając, że w Italii na jednej pizzy nie powinno być więcej niż trzy , cztery składniki. Ciasto smarujemy sosem, układamy mozzarellę i bazylię. Górę można pokropić oliwą z oliwek. Krok 4. Pieczemy pizzęTermostat ustawiamy na 200-220 stopni, pizzę pieczemy 8-9 minut. Powinna być rumiana. Podajemy ją natychmiast po wyciągnięciu z pieca.Podaliśmy przepis na Margarithę, ale poszczególne regiony Włoch specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizzy. Itak na przykład dla Lazio, którego stolicą jest Rzym, specyficzną pizzą jest Quatro stagioni, czyli taka podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą inne dodatki.  Na Sycylii je się pizzę z czarnymi oliwkami, a na Sardynii - z karczochami. Na północy największą popularnością cieszy się pizza z grzybami, w Apulii udekorowana wykwintnie owocami morza.Allessandro przyznaje, że Włosi rzadko przygotowują pizzę w domu, raczej chodzą do restauracji, albo kupują placek na ulicy, gdzie jest sprzedawany w kawałkach.- Pierwsza pizzeria  powstała w 1830 roku  w Neapolu. Początkowo pizzą żywili się przypływający do portu marynarze. Stąd właśnie wzięła się nazwa najstarszej pizzy, czyli Marinara. Ludzie błędnie kojarzą ja z owocami morza, których nie zawiera. W jej skład wchodzą natomiast tylko pomidory, oregano, czosnek, oliwka z oliwek i bazylia - mówi Allessandro. Drugą tradycyjną pizzą jest Margherita, która została upieczona z okazji przyjazdu króla Umberto I i Margherity z Savoy do Neapolu. Jej wygląd nawiązuje do flagi Włoch - zielona bazylia, biała mozzarella i czerwony pomidor.Jak to robią Włosi: - Nie używają keczupu, ani żadnego sosu czosnkowego. Bo i po co? Przecież na pizzy jest już sos pomidorowy. Jeśli placek musi już czymś być polany, niech będzie to ten sam sos, którego użyliśmy do posmarowania ciasta, albo pikantna oliwa z dodatkowymi przyprawami.- Nigdy nie zamawia się jednej pizzy dla wszystkich. Każdy jest inny i ma swoje upodobania - dlatego zamawia swoją pizzę.- Pizza nigdy nie jest pokrojona na „trójkąty”- sam ją sobie kroisz. Pizzę w kawałkach można kupić na ulicy.- Do pizzy pije się raczej piwo niż wino, a najczęściej jakiś napój gazowany np. colę.- Włosi używają głównie mozzarelli.- Pizza nie może być zbyt bogata, dozwolone są trzy, maksymalnie cztery składniki.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto