"Mięsna planeta - jak hodowla 60 mld zwierząt na mięso wpływa na Ziemię", BarStudio Plac Defilad 1, 1 października godz. 19.00, wstęp wolny
- Każdego roku na mięso i jadalne części ciał zabijamy około 60 miliardów zwierząt lądowych (liczbę zabitych zwierząt morskich trudno jest oszacować). Tak wielki apetyt świata wywiera również wielki wpływ na naszą planetę – wykorzystujemy coraz więcej ziemi na pastwiska i produkcję zbóż na pasze. Jednocześnie w gospodarkach wschodzących co najmniej 3 mld ludzi stopniowo zmienia nawyki w kierunku tradycyjnej zachodniej diety, co będzie dodatkowo obciążać nadwyrężone już zasoby - opisują problem organizatorzy wydarzenia.
Zobacz też: Spotkanie z Benjaminem Barberem, jednym z najważniejszych myślicieli współczesności
- Na wykładzie przyjrzymy się, w jaki sposób producenci żywności odpowiadają na rosnący apetyt na mięso i produkty zwierzęce, jak wyglądają nowoczesne metody produkcji żywności i jakie granice koncerny są gotowe przekroczyć w pogoni za zwiększaniem efektywności chowu przemysłowego. Sprawdzimy, co to oznacza dla środowiska naturalnego – nie tylko w kontekście globalnych pojęć, takich jak gazy cieplarniane czy bioróżnorodność, ale też zagrożeń ekologicznych o charakterze regionalnym i lokalnym - dodają.
Wykład poprowadzi Monika Kuźniewska, doktorantka w Katedrze Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego, naukowo zajmuje się środowiskowym i społecznym kosztem chowu przemysłowego zwierząt. Wstęp na wydarzenie jest darmowy.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?