Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Projekt Warszawa pokonał Asseco Resovię i zrobił duży krok do brązowego medalu

Projekt Warszawa pokonał Asseco Resovię i zrobił duży krok do brązowego medalu

Polki w czołówce na półmetku turnieju szachowych Mistrzostw Europy

Polki w czołówce na półmetku turnieju szachowych Mistrzostw Europy

Polecamy

Należy obniżyć wiek wyborczy? Ekspert przedstawia zalety i wady takiego rozwiązania

Należy obniżyć wiek wyborczy? Ekspert przedstawia zalety i wady takiego rozwiązania

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą

Jak na spacer, to tylko tam! Nie do wiary, że taka perełka mieści się w Polsce

Jak na spacer, to tylko tam! Nie do wiary, że taka perełka mieści się w Polsce