Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrz Sushi: przez pierwsze dwa lata nie pozwolono mi nawet dotknąć noża

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Mistrz Sushi: przez pierwsze dwa lata nie pozwolono mi nawet dotknąć noża!
Mistrz Sushi: przez pierwsze dwa lata nie pozwolono mi nawet dotknąć noża! Maksym Boldaszewski
Aby przygotowywać sushi na podstawowym poziomie potrzeba rok treningu. Kolejne 2-3 lata zajmie opanowanie trudniejszych technik oraz umiejętności związane z posługiwaniem się nożem. Hirotoshi Ogawa przyznaje, że szkolił się pod okiem swojego mistrza przez 10 lat, a sushi robi już od 27 lat. Mimo to, nadal nie uważa się za eksperta w tej dziedzinie. A jak ocenia umiejętności naszych rodaków? Dalsza część tekstu poniżej.

Hirotoshi Ogawa to japoński mistrz sushi, który swoim fachem zajmuje się już od 27 lat. Nie tylko robi sushi, ale także szkoli kucharzy na całym świecie, w tym w Polsce. Ambasador dobrej woli w popularyzacji kuchni japońskiej odwiedził niedawno Warszawę, by przeszkolić stołecznych kucharzy. Mieliśmy okazję porozmawiać z nim na temat nie tylko na temat warszawskiego sushi.

Podczas seminarium mówił pan, że Polscy kucharze sushi wyróżniają się pozytywnie. Jak pan ocenia ich umiejętności na tle kucharzy na świecie?

Pierwszy raz byłem w Polsce w 2014 roku. Było to seminarium połączone z egzaminem dla szefów sushi z Polski. Egzamin organizujemy na całym świecie. Zgodnie z upoważnieniem rządu japońskiego wydajemy dyplom potwierdzający umiejętności. Później wielokrotnie organizowałem szkolenia związane z obróbką surowych ryb, czy też związane ze sprawami sanitarnymi związanymi z przygotowywaniem sushi. Tym, co utkwiło mi bardzo w pamięci było to, że ten pierwszy egzamin zdali wszyscy uczestnicy seminarium. To potwierdza coś, co wtedy zauważyłem, że wszyscy bardzo poważnie podchodzili do tego szkolenia, bardzo pilnie słuchali. Taki wynik zdążył się pierwszy raz podczas egzaminów, a organizujemy je na terenie całego świata. Oczywiście, nie znaczy to, że specjaliści z innych krajów są gorsi czy lepsi.

Polscy szefowie pilnie słuchali tego, co mówiłem o japońskiej metodzie przygotowywania sushi, ale bardzo szybko i sprawnie wyewoluowali w kierunku bardziej polskiego podejścia do tej potrawy. Naszym zadaniem nie jest przekazanie, że tylko japońskie sushi jest dobre i prawidłowe. Przyświeca nam to, by nauczyć wszystkich tego, jak przygotowywać potrawy z surowych ryb by były bezpieczne i zdrowe.

A jak to wygląda w Warszawie?

Jeśli chodzi o Warszawę, trzeba powiedzieć, że na międzynarodowym konkursie sushi w 2015 roku zwyciężył kucharz z Izumi Sushi. To też pokazuje, jak wysoki jest poziom polskich szefów sushi w tym zakresie.

W potocznej świadomości robienie sushi wymaga długotrwałego treningu. Ile trwa takie przygotowanie do tego zawodu, tak by w sposób bezpieczny i zgodny ze sztuką móc przygotowywać sushi?

Każda zapytana osoba odpowie na to pytanie pewnie inaczej. Myślę, że do takiego prostego przygotowywania sushi wystarczy rok nauki. Jest to jednak sztuka dużo bardziej skomplikowana. Np. w zależności od pory roku w sushi czy sashimi podaje się inne rodzaje ryb.

By nauczyć się różnych rodzajów ryb potrzeba 2-3 lat. Ostrzenie noża to kolejne kilka lat praktyki. Pytanie również, co oznacza słowo mistrz sushi? W moim przypadku, przez pierwsze 2 lata zmywałem jedynie naczynia. Nie pozwolono mi nawet dotknąć noża. Po 3 latach mogłem czyścić ryby z łusek. W czwartym roku pozwolono mi robić Nigiri sushi.

Pamiętajmy, że w Japonii szef sushi przyrządza dania tuż przy kliencie, więc ważne są też zdolności rozmowy. W moim przypadku szkolenie trwało 10 lat. Ja mieszkałem wraz ze swoim nauczycielem. To najbardziej tradycyjny sposób szkolenia. Zajmuje się tym już 27 lat, ale wciąż nie jestem przekonany co do tego, że opanowałem wszystko, co powinienem opanować. Wciąż jeszcze się uczę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto