Latem łodzianie bardzo chętnie piją kawę mrożoną. W kawiarniach podaje się ją w wielu wariantach. Każdy napój jest bardzo zimny, doskonale gasi pragnienie oraz działa pobudzająco w upalne dni. A w odróżnieniu od kaw gorących, pije się ją z wysokich szklanek.
Podajemy espresso, parzone z kolumbijskiej mieszanki arabiki (z Ameryki Południowej, Afryki i Azji) z lodem, mlekiem i bitą śmietaną, albo ice cappucino z likierem kahlua i także z bitą śmietaną – mówi Beata Podlecka z kawiarni w centrum handlowym przy al. Piłsudskiego.
– Klienci lubią też inne dodatki, np. likiery bezalkoholowe o smaku waniliowym, kokosowym, amaretto, miętowym – dodaje Julia Jabłońska.
W sklepie firmowym jednej ze znanych marek kawy można skosztować napoju „Frappe konesera”. Jest to kawa mrożona z dodatkiem syropu: m.in. o smaku czarnej lub białej czekolady albo owocowym. Klienci chętnie zamawiają też ice latte. Kawy te są przygotowane na bazie ziaren poddawanych specjalnej selekcji i starannemu procesowi palenia.
– Mrożona jest u nas oryginalna kawa włoska, mocno schłodzona po zaparzeniu, z dodatkiem dwóch gałek lodów waniliowych i bitą śmietaną – mówi Luigina Da Ros, która wraz z rodziną prowadzi włoską lodziarnię i kawiarnię w Galerii Łódzkiej. – Nigdy nie dodajemy do niej kostek lodu. To odświeżający napój, słabszy niż klasyczne espresso, ale zarazem deser dodający energii.
W ofercie znajdują się także zimne kawy z dodatkiem alkoholi – np. whisky czy amaretto albo koktajle sporządzane na bazie lodów kawowych i mleka. Za szklankę kawowego orzeźwienia płaci się średnio od siedmiu do kilkunastu złotych.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?