Gulasz z karpia Składniki: 1 karp (1,5-2 kg), 5 dag wędzonego boczku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, średnia cebula, sok z cytryny, 2 szklanki bulionu, mielona papryka, cukier, sól, makaron, żółty ser.Sprawioną rybę odfiletować, filety pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, oprószyć mąką, dołożyć do podsmażonego boczku i razem zrumienić. Dodać bulion, przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu. Doprawić solą, papryką, cukrem i sokiem z cytryny. Do gotującego się sosu włożyć kawałki karpia i gotować na małym ogniu 15 min. Podawać z makaronem posypanym tartym żółtym serem. Pierożki z rokpolem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 15 dag rokpola, 1 gruszka, 1 jajko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, gałka muszkatołowa, sok z połówki cytryny, pieprz, ostra mielona papryka. Ciasto rozmrozić, wyciąć szklanką krążki. Farsz: utrzeć rokpol ze śmietaną i przyprawami. Obraną gruszkę pokroić w kosteczkę i skropić cytryną. Na krążki ciasta nakładać masę i porcję gruszki. Skleić pierogi, posmarować wymieszanym jajkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st. C . Barszcz ze śliwkamiSkładniki: 1 litr barszczu czerwonego (może być gotowy), 4 suszone śliwki, 4 suszone grzyby.Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki wody aż zmiękną. Pokroić w paski i gotować 30 minut w tej samej wodzie. W szklance wody ugotować śliwki (15 min) i pokroić w paski. Do garnka wlać barszcz, dodać śliwki i grzyby z wywarami, w których się gotowały. Podgrzać, przyprawić solą i pieprzem. Świąteczne dekoracjeDwanaście potraw na wigilijnym stole powinno mieć wspaniałą oprawę. Dekoracja też tworzy rodzinną atmosferę i podkreśla wyjątkowy charakter kolacji. Białe obrusy coraz częściej zastępują czerwone albo te ze świątecznymi motywami. A na obrusie stawiamy świece. To podstawa. Możemy jednak puścić wodze fantazji i upiększyć nasz stół gałązkami, orzechami, szyszkami... Przy każdym talerzu ustawić miniaturową figurkę aniołka. Modne są także stroiki. Możemy skorzystać z propozycji florystek albo zrobić je sami. Jeśli stół jest mały, wystarczy gałązka, a do niej przywiązana ozdobnym sznurkiem np. laska cynamonu. Gdy miejsca mamy dosyć, układamy gałązki jodły czy świerka (oczywiście najlepiej żywe, pięknie pachnące) w formę wieńca, dekorujemy choinkowymi bombkami, w środku stawiamy świecę. Możemy dodać owoce jarzębiny albo szyfonową wstążkę. Wszystko zależy od gustu i inwencji gospodyni.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?