Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najdroższe restauracje w Warszawie. Ile trzeba mieć w portfelu by zjeść po królewsku?

Karolina Kowalska
najdroższe restauracje w warszawie
najdroższe restauracje w warszawie materiały prasowe
W Warszawie jest najwięcej najdroższych restauracji w Polsce. Na stolik w tych knajpach trzeba czekać nawet miesiące, a szefowie kuchni to celebryci. Sprawdziliśmy, ile trzeba mieć w portfelu, aby zjeść po królewsku.

Polski „boom” na kulinaria trwa. Jak w większości mód i tym razem trend na gotowanie i dobre jedzenie wykreowała telewizja – programy takie jak „Masterchef” czy „Top Chef” zawładnęły kulinarną wyobraźnią Polaków, a kucharze z tych programów objęli kilka topowych stanowisk szefów kuchni w najlepszych polskich restauracjach.

Wszystko to jednak wierzchołek góry lodowej. Pieczołowite odbudowywanie od podstaw – po zastoju w czasach PRL-u – kultury kulinarnej w Polsce trwa od lat. Kucharze, którzy otarli się o najlepszą światową gastronomię, pracując w gwiazdkowych restauracjach na świecie, wracają do kraju i tworzą autorskie kuchnie we własnych restauracjach – często w rodzinnych miastach.

O nowej polskiej kulturze kulinarnej opowiedział nam Grzegorz Łapanowski, krytyk kulinarny, kucharz, juror programu „Top Chef” i nauczyciel kolejnych pokoleń kucharzy. Zobacz tutaj: Wywiad z Grzegorzem Łapanowskim

My postanowiliśmy w jednym miejscu zebrać miejsca, w których według nas, polskie kulinaria osiagają światowy poziom. Co zrozumiałe, jednocześnie odpowiednio się cenią. Ile trzeba zapłacić za wyjątkową ucztę w warszawskich lokalach? Podpowiadamy - kliknij na następną stronę.

Atelier Amaro

Atelier Amaro, to najbardziej znana polska restauracja. Z dwóch powodów. Pierwszym jest najważniejsze odznaczenie w całym kulinarnym świecie – Gwiazdka Michelina. Restauracja zdobyła pierwszą gwiazdkę w historii polskiej gastronomii. Drugim jest postać szefa kuchni. Wojciech Modest Amaro nazywany jest królem nowoczesnej polskiej kuchni i jurorem w kulinarnych talent show.

Za trzydaniową kolację w Atelier zapłacić trzeba 145 zł od osoby. Pięć dań to już wydatek rzędu 220 zł za osobę, zaś najbardziej złożony zestaw, osiem dań, kosztuje 280 zł. Są to ceny bez napojów i wina.

Adres: ul. Agrykola 1

Tamka 43

Tamka 43 jest autorskim projektem Pawła Kwiatkowskiego, znanego promotora, producenta koncertów i eventów oraz Rafała Hreczaniuka, jednego z najznakomitszych polskich kucharzy.

Za menu degustacyjne, na któe składa się 5 dań zapłacimy 190 zł (380 zł z dedykowanymi winami i alkoholami), za 6 dań 220 złotych (440 zł), a za 7 dań 250 złotych (500).

Co zjemy w tej cenie? Topinambur z pianą ziemniaczaną i płynnym żółtkiem, sandacza z paprykarzem i selerem, pierożki z halibuta z naparem szafranowym i emulsją cytrynową, boczek z lejkowcami i bulionem cebulowym, policzek wołowy z pasternakiem i suszonymi grzybami, melsę z puree z pigwy i sorbetem z wędzonej śliwki i mrożone parfait orzechowe z malinami i olejem czekoladowym.

Adres: ul. Tamka 43

Concept 13

Restauracja Concept 13 otrzymała rekomendacje przewodnika Michelin 2014 rok. Znajduje się w Domu Handlowym Vitkac. Na miejscu znajdziemy potrawy kuchni międzynarodowej, tappanyaki a także selekcja steków z grilla przygotowywanych bezpośrednio w otwartej części kuchni. Wszystko z widokiem na stolicę.

Ceny: najdroższy jest homar szkocki podany z trzema sosami – 199 złotych. Menu lunchowego, na które składają się potrawy ze skorupiaków, ryba, risotto i deser, skosztujemy za 55 złotych. Poza tym ceny pojedynczych dań wahają się w granicach 30 – 40 złotych. Są to jednak głównie ryby w porcjach przystawkowych.

Adres: Dom Handlowy Vitkac, ul. Bracka

La Rotisserie

La Rotisserie to elegancka restauracja na Starym Mieście. Menu Szefa Kuchni Pawła Oszczyka, zdobywcy prestiżowej nargody Akademii Gastronomicznej i jego zespołu oparte jest na najświeższych składnikach, lokalnych produktach oraz tradycyjnych technikach przygotowania, charakterystycznych dla kuchni francuskiej i włoskiej.

Menu 4-daniowe kosztować nas będzie 188 złotych (+ ev. wina za 158 zł), 5-daniowe 209 złotych (174 zł), a 6-daniowe 232 złotych (192 zł). Co zjemy? Małże św. Jakuba, krem rybny z dymką, chrupiącą makrelą i jajkiem confit, filet z pstrąga zimnowodnego z ciepłą sałatką z jesiennych warzyw i esencją cytrynowo-imbirową, pieczoną w kminie kaczkę oldenburską ze skorzonerą, orzechami i sosem śliwkowym, asortyment serów z chutneyem ananasowym oraz risotto z białą czekoladą i sorbetem z opuncji figowej.

Adres: ul. Kościelna 12

Nolita

To autorska restauracja szefa kuchni Jacka Grochowiny. Właściciel i szef kuchni zdobywał doświadczenie w wielu światowej klasy restauracjach, w tym w londyńskim Hotelu Ritz. Zjemy tu dania kuchni europejskiej, opartej na sezonowych produktach. Jako jedno z bardzo niewielu miejsc w Warszawie restauracja otwarta jest tylko w godzinach lunchu i kolacji.

Menu degustacyjne w Nolicie, składające się z 6 dań kosztuje bez napojów 215 złotych. 9 dań - 275 złotych. Poza tym a la carte zjemy pastrami z ośmiorcicy z szafranowym aioli i domową musztardą dyniową (68 zł), piotrosza z duszonym porem, topinamburem i kaparami (140 zł) czy selekcję serów z domową marmoladą i grzankami.

Adres: ul. Wilcza 46

Różana

Lekka i niezobowiązująca polska kuchnia. Dużym atutem restauracji jest urokliwy ogród i muzyka grana na żywo. Wszystkie potrawy tworzone są na miejscu od absolutnych podstaw.

Na miejscu zjemy m.in. tatar z łososia (44 zł), naleśniki z rakami (49 zł), sałatkę z kozim serem (39 zł), comber z jelenia (79 zł) czy kawałek tortu bezowego (23 zł).

Adres: ul. Chocimska 7

Salto

Restauracja w Hotelu Rialto charakteryzuje się południowoamerykańskimi smakami, menu pełnymi ryb i owoców morza, przygotowanych we współczesnej odsłonie i przy wykorzystaniu nowoczesnych technik. Nie braknie tu także słynnej argentyńskiej wołowiny. Salto to również autorskie desery, m.in. robione od podstaw według własnej receptury lody oraz wypieki. Za kuchnię odpowiedzialny jest tutaj Martin Gimenez Castro, zwycięzca pierwszej edycji Top Chefa.

Menu degustacyjne przygotowywane jest na specjalne zamówienie, z minimum 24 godzinnym wyprzedzeniem. Poza tym, „od ręki”, zjemy carabineros z Portugalii (120 zł), argentyńską polędwicę wołową z emulsją ziemniaczaną, wędzonym demi glace, porem, skorzonerą i piaskiem
z czarnego ryżu (110 zł), sernik wędzony z oliwą bazyliową i lodami z grilowanego topinamburu (35 zł) czy lunch złożony m.in. z risotto z szałwią i polędwicą oraz smażonymi dzikimi kalmarami w piwnej tempurze (50 zł).

Adres: ul. Wilcza 73

Amber Room

Restauracja Amber Room mieści się w urokliwym Pałacu Sobańskich w samym centrum, przy jednej z najbardziej prestiżowych ulic Warszawy – Alejach Ujazdowskich. Restauracja oferuje kuchnię, łączącą światowe trendy kulinarne takie jak metoda sous vide czy slow food, z polską tradycją oraz szczyptą kuchni molekularnej. Najwyższej jakości, składniki sezonowe, własne wypieki oraz wyjątkowe wina są chlubą Restauracji.

Co zjemy? Na menu degustacyjne w cenie 250 zł (plus 240 zł za degustacje win) składa się wędzony filet z pstrąga z galaretką rakową, marynowanymi kurkami, sosem tatarskim i kaparami, balotynę z foie gras, marynowanymi rodzynkami i brioche, krem dyniowy z serem gorgonzola, filet z sandacza z ogórkiem, dzikim ryżem, rukwią i czerwoną cebulą, filet z polędwicy jelenia z topinamburem, brukselką, cannelloni ziemniaczanym i sosem tymiankowym oraz mus z marakui z czekoladą i gorącym sosem wiśniowym.

Adres: Al. Ujazdowskie 13

Marconi w Hotelu Bristol

To właśnie tu, w historycznym sercu Warszawy, goście Hotelu Bristol mogą odkryć świat kuchni szefa Carlosa Teixeira. Co nam proponuje?

W Marconi zjemy m.in. bisque z homara ze szczypiorkiem (42 zł), tatar wołowy z marynowanymi szalotkami, pietruszką i chlebem (56 zł), ravioli z homarem, krewetkami, łososiem i sosem z trybuli (52 zł), grillowaną solę z ziemniakami saute i sosem maślano-cytrynowym (150 zł) czy wybór serów (35 zł).

Adres: ul. Krakowskie Przedmieście 42/44

Platter

Platter to restauracja autorska jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni – Karola Okrasy. Restauracja mieści się w hotelu Intercontinental, mieszczącym się w ścisłym centrum miasta.

W Platterze Karol Okrasa serwuje m.in. owoce smażone w miodzie wrzosowym, z brunatną ziemią z pistacjową gąbką i karmelowym sosem z wędzonego czosnku (65 zł), młody kapuśniak na jagnięcinie z pokrzywą i pieczonym żeberkiem (42 zł), polędwiczkę z jelenia z miodem wrzosowym z puree z topinamburu, smażoną brukselką, kurkami i sosem z wiśni nadwiślańskiej z chrzanem (105 zł), pałasza pieczonego na liściach porzeczki w sosie rzepakowym z puree truflowym i sosem z czosnku niedźwiedziego (120 zł) czy kremówkę z koziego sera z musem z białej czekolady i orzechów i z lodami z werbeną cytrynową (38 zł).

Adres: ul. Emilii Plater 49

Chef's Table w Hotelu Sheraton

Do najbardziej luksusowych opcji kulinarnych należy kolacja przy jednym stoliku szefa kuchni w Hotelu Sheraton. Spragnionym unikalnych doświadczeń Sheraton proponuje zdanie się na szefa kuchni najmniejszej restauracji w Polsce, mieszczącej się przy jednym stole, w głównej kuchni hotelu.

Menu jest opracowywane specjalnie pod gust gości (przed wizytą każdy zostaje zapytany o ulubione smaki), a dania nigdy się nie powtarzają (pomaga w tym specjalna kartoteka). Nad wszystkim panuje szef kuchni Artur Grajber.

Cena kolacji w The Chef's Table to minimum 300 zł od osoby, do tego koszt wina i napojów. Rezerwację trzeba robić z co najmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto