Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze restauracje wegańskie w Warszawie. Czy Polacy przestawią się na kuchnię roślinną?

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
Na Poznańskiej otwarto pierwszą w Polsce wegańską pizzerię. Z czasem restauracja poszerzyła swoje menu o inne dania kuchni włoskiej, przygotowane bez prodkutów pochodzenia zwierzęcego. Zjemy tam np. lasange (29 zł) ze szpinakiem i beszamelem czy carbonarę z bekonem z kokosa (28 zł). Do tego oczywiście szeroki wybór pizzy.
Na Poznańskiej otwarto pierwszą w Polsce wegańską pizzerię. Z czasem restauracja poszerzyła swoje menu o inne dania kuchni włoskiej, przygotowane bez prodkutów pochodzenia zwierzęcego. Zjemy tam np. lasange (29 zł) ze szpinakiem i beszamelem czy carbonarę z bekonem z kokosa (28 zł). Do tego oczywiście szeroki wybór pizzy. Szymon Starnawski
„Nie da się nimi najeść”, „Nikt ze znajomych nie gotuje takich dań” – to odpowiedzi na pytania dotyczące kuchni wegańskiej. Tymczasem okazuje się, że restauracje roślinne w Warszawie robią się coraz bardziej popularne. Proponujemy kilka miejsc, w których można zjeść smaczne dania roślinne.

W Warszawie przyszła kolej na kuchnię wegańską. W odróżnieniu od wegetariańskiej, w tym przypadku eliminujemy z posiłku wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego. Według raportu pyszne.pl w całej Polsce nieco ponad połowa populacji (56 proc.) je od czasu do czas posiłki roślinne. Co ciekawe, spośród badanych sięgających po dania roślinne tylko 2 proc. to ściśli weganie.

Jakie są najlepsze restauracje roślinne w Warszawie? Tu znajdziecie kilka propozycji

Na Poznańskiej otwarto pierwszą w Polsce wegańską pizzerię. Z czasem restauracja poszerzyła swoje menu o inne dania kuchni włoskiej, przygotowane bez prodkutów pochodzenia zwierzęcego. Zjemy tam np. lasange (29 zł) ze szpinakiem i beszamelem czy carbonarę z bekonem z kokosa (28 zł). Do tego oczywiście szeroki wybór pizzy.

Najlepsze restauracje wegańskie w Warszawie. Czy Polacy prze...

W badaniu zapytano też o powody odrzucania dań roślinny. Jako najważniejszy powód co trzeci badany odpowiedział, że nie ma takiej potrzeby. Kolejne odpowiedzi to:

  • nikt z mojej rodziny i znajomych nie gotuje takich dań - 15 proc.
  • nie da się nimi najeść - 13 proc.
  • jest to moda, za którą nie chcę iść - 10 proc.
  • mogłyby mi nie smakować - 9 proc.

Wśród wszystkich odpowiedzi ankietowanych aż 23 proc. przyznało, że nie je dań wegańskich, bo nie potrafi ich przygotować. Badanie przeprowadzono w grudniu 2020 na grupie 800 Polaków w wieku 18-65 lat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto