Najlepszy hummus w Warszawie znowu dostępny

Materiał informacyjny

Epidemia w Polsce nie oszczędziła nikogo, jednak najbardziej ucierpieli restauratorzy, kawiarnie i przedsiębiorcy, którzy karmią swoich gości – zwłaszcza w dużych miastach, gdzie panika jest znacznie wyższa. Izolacja jest słuszna, bo zminimalizuje zakażenia ale jednocześnie będzie to miało swoje reperkusje dla przedsiębiorców. Brak klientów, to dla nich brak przychodów, a brak przychodów to brak środków na pokrycie czynszu, pensji i szeregu wydatków. Prosta droga do zamknięcia.

Część z restauracji dostarcza dania na wynos, Ci którzy nie mogą sobie pozwolić na własnych kierowców korzystają z aplikacji, np. Glovo czy Pyszne.pl, które pomagają ale wysokie prowizje za dostawy ok 1/3 ceny to prowizja. Jednak miejsca w Centrum dużych miast, zwłaszcza Warszawy są najbardziej dotknięte sytuacją z koronawirusem, ponieważ Śródmieście jest obszarem gdzie swoją siedzibę mają firmy, które w aktualnej sytuacji oddelegowały pracowników do pracy zdalnej. Tracą na tym właściciele knajp ale również klienci, którzy nie mają dostępu do serwowanych dań.

Jednym z takich miejsc jest Tahina, która została wielokrotnie nagrodzona za najlepszy falafel i niezwykle kremowy humus. Co więcej właściciele byli również wyróżniani za opracowanie unikalnej koncepcji zero food waste, której stosowanie w knajpach jest niezwykle trudnym wyzwaniem.

W najbliższym czasie, tj 26-27 marca klienci Tahiny mogą liczyć na możliwość zamówienia specjalnego na menu wynos przygotowanego na okres walki z wirusem. Znajdziecie w nim produkty do dłuższego przechowania w lodówce i szybkiego odgrzania na patelni. Zdrowe sałatki pełne witamin, których teraz tak bardzo potrzebujemy i dania dające nam dużo energii.

Właściciele Tahiny podzielili się przepisem na falafela, który jest idealnym zamiennikiem mięsa – zdrowym i dającym dużo energii:

Składniki na falafele:
• sucha ciecierzyca ½ kg
• woda 3 l
• biała cebula 2 sztuki
• czosnek 4 ząbki
• natka pietruszki z łodygami 1 duży pęczek
• olej rzepakowy do smażenia
• woda gazowana 3 łyżki

Składniki na przyprawę:
• cynamon 1 łyżeczka
• kmin rzymski 1 łyżka
• czarny pieprz 1 łyżeczka
• kurkuma 1 łyżeczka
• słodka papryka 1 łyżka
• sól 1 łyżka

wykonanie:
Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie przez noc.

Odlewamy wodę. Ciecierzycę mielemy w maszynce do mielenia mięsa z małymi oczkami – podobnie postępujemy z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy do masy na falafele.

Rozgrzewamy olej do 180 stopni.

Tuż przed smażeniem do masy dodajemy wodę gazowaną. Formujemy kulki i smażymy do uzyskania brązowego koloru. Serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3