Najnowsze ostrzeżenia GIS. Napoje zanieczyszczone tlenkiem etylenu wycofane ze sprzedaży! Zobacz co jeszcze? (14.09.2021)

OPRAC.: (adek)
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega i wycofuje ze sklepów żywność szkodliwą dla zdrowia. Zobacz które produkty nie nadają się do spożycia!
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega i wycofuje ze sklepów żywność szkodliwą dla zdrowia. Zobacz które produkty nie nadają się do spożycia!
Nowe aktualne ostrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego z 14 września 2021 roku przed szkodliwymi dla zdrowia i życia produktami. Inspektor poinformował o usunięciu ich ze sklepów. Najnowsze ostrzeżenia GIS dotyczą m.in. napoje zanieczyszczone tlenkiem etylenu. Zobacz też inne niebezpieczne produkty, które są wycofywane ze sprzedaży. Sprawdź także wyniki kontroli oraz nowe ostrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego w naszym raporcie. Jeśli kupiłeś te niebezpieczne dla zdrowia i życia produkty, pozbądź się ich oddając do sklepu lub wyrzucając do kosza. Lista aktualizowana jest na bieżąco. W tym artykule znajdziesz szkodliwe produkty wycofane ze sprzedaży w ostatnich miesiącach (14.09.2021).

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed niebezpiecznymi dla zdrowia i życia produktami. Sprawdź dlaczego zostały one wycofane ze sklepów po decyzji GIS

Główny Inspektor Sanitarny, czyli GIS regularnie kontroluje sprzedawane produkty i co jakiś czas wykrywa w nich różnego rodzaju nieprawidłowości. W związku z tym wycofał już mnóstwo niebezpiecznych dla zdrowia produktów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz szkodliwej dla zdrowia i życia żywności GIS zaleca również pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego. W ostatnich ostrzeżeniach poinformował m.in. o napojach zanieczyszczonych tlenkiem etylenu. Tlenek etylenu jest substancją zabronioną do stosowania w żywności w Europie. Tlenek etylenu jest sklasyfikowany jako substancja kategorii 1B ze względu na działanie rakotwórcze, mutagenne lub działanie szkodliwe na rozrodczość. Sprawdź, czy nie masz ich w swoim domu. Zapoznaj się z najnowszymi ostrzeżeniami GIS, zobacz daty ważności i pozbądź się szkodliwych produktów. Listę wycofanych produktów z ostatnich miesięcy znajdziesz w naszej galerii:

Najnowsze ostrzeżenia GIS o niebezpiecznych produktach. Znajdziesz tutaj konkretne partie, które zostały wycofane ze sprzedaży.

KTÓRE PRODUKTY ZOSTAŁY WYCOFANE ZE SKLEPÓW? ZNAJDZIESZ W NASZEJ GALERII

Zalecenia dla konsumentów:

  • Należy pozbyć się produktów z partii objętych komunikatem. Nie można ich spożywać.
  • W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu szkodliwych produktów, trzeba skontaktować się z lekarzem.

Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają one informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.

Zobacz też: GIS wycofuje produkty ze sklepów. Wykryto salmonellę. Sprzedawały ją m.in. Biedronka, LIDL, Żabka, McDonald's i Selgros

Jaja – co powinieneś wiedzieć?

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

NEWSY DNIA. Kliknij i przeczytaj!

Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw

  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków

Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

Koronawirus – nowe objawy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie