Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rozbrat 22/24...
fot. Krystian Dobuszyński

Najpiękniejsze restauracje w Warszawie. Tam można nacieszyć nie tylko brzuch, ale i oko

Lukullus w St. Tropez

Rozbrat 22/24

Wszystko zaczęło się w 1946 roku na warszawskiej Pradze. To właśnie wtedy Jan Dynowski - cukiernik ze słynnej fabryki Wedla otworzył własną pracownię przy ul. Stalowej. Dzięki kobietom mistrza czekolady - żonie Stanisławie i córce Halinie, firma Lukullus szczęśliwie przetrwała czasy PRL-u.

Dzisiaj cukiernię prowadzi już trzecie pokolenie rodziny. Obecni właściciele Albert Judycki, wnuk założyciela, oraz Jacek Malarski ukończyli najlepsze francuskie szkoły gastronomiczne. Choć ich ciastka słyną na całą Warszawę, panowie nie osiadają na laurach. Kilka lat temu otworzyli swoją pierwszą lodziarnię - Lukullus w St. Tropez.

Wnętrza lokalu pełne złota i niewymuszonego przepychu robią duże wrażenie. Zostało urządzone we współpracy z architektką Aleksandrą Wasilkowską. Kolorowe opakowania lodów zaprojektowała zaś Magda Łapińska.

Kolejna restauracja na następnej stronie >>>

Zobacz również

Świątek powiedziała, z kim chciałaby zagrać w finale Mutua Madrid Open

Świątek powiedziała, z kim chciałaby zagrać w finale Mutua Madrid Open

Jak komputery pomagają tworzyć filmy

Jak komputery pomagają tworzyć filmy

Polecamy

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”

Niezwykłe jezioro w Niemczech. Nie uwierzysz w historię jego powstania!

Niezwykłe jezioro w Niemczech. Nie uwierzysz w historię jego powstania!