Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zaskakujące lody w Warszawie. TOP 5 niety lodziarni, które naszym zdaniem warto odwiedzić

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
Taiyaki WAW to jedyne miejsce w Warszawie, które serwuje japoński deser. Ta obco brzmiąca nazwa - „taiyaki” - to w dosłownym tłumaczeniu pieczona dorada, czyli tradycyjna japońska potrawa w kształcie ryby. W oryginalnej recepturze wypełniana jest dosładzaną fasolą azuki, ale w warszawskiej lodziarni otrzymacie bardziej spolszczoną wersję. Mówiąc w skrócie, przy Chmielnej 20 zjecie kremowe sorbety serwowane w wyjątkowym ciastku. Idealna alternatywa dla tradycyjnych lodów.
- Serwujemy kremowe sorbety podawane w kruchym ciastku Taiyaki. To typowy japoński przysmak. Ciasto nadziewane jest zazwyczaj dosłodzoną fasolą azuki. My zastosowaliśmy krem czekoladowy, krem kokosowy i owoce. Musieliśmy to trochę podmienić pod polskie realia – wyjaśnia nam Adrian Sosnowski, właściciel Taiyaki WAW.

Zawsze do wyboru są dwa smaki – bardziej i mniej słodki. Każdy łasuch będzie mógł dobrać go pod siebie. Niezdecydowani mogą wybrać opcję pół na pół. 

Otwarcie sezonu 12 czerwca.

Więcej: Taiyaki WAW - japoński deser podbija serca warszawiaków
Taiyaki WAW to jedyne miejsce w Warszawie, które serwuje japoński deser. Ta obco brzmiąca nazwa - „taiyaki” - to w dosłownym tłumaczeniu pieczona dorada, czyli tradycyjna japońska potrawa w kształcie ryby. W oryginalnej recepturze wypełniana jest dosładzaną fasolą azuki, ale w warszawskiej lodziarni otrzymacie bardziej spolszczoną wersję. Mówiąc w skrócie, przy Chmielnej 20 zjecie kremowe sorbety serwowane w wyjątkowym ciastku. Idealna alternatywa dla tradycyjnych lodów. - Serwujemy kremowe sorbety podawane w kruchym ciastku Taiyaki. To typowy japoński przysmak. Ciasto nadziewane jest zazwyczaj dosłodzoną fasolą azuki. My zastosowaliśmy krem czekoladowy, krem kokosowy i owoce. Musieliśmy to trochę podmienić pod polskie realia – wyjaśnia nam Adrian Sosnowski, właściciel Taiyaki WAW. Zawsze do wyboru są dwa smaki – bardziej i mniej słodki. Każdy łasuch będzie mógł dobrać go pod siebie. Niezdecydowani mogą wybrać opcję pół na pół. Otwarcie sezonu 12 czerwca. Więcej: Taiyaki WAW - japoński deser podbija serca warszawiaków Krystian Dobuszyński
Lodziarnie, Warszawa 2022. 24 marca obchodzimy Dzień Lodów Rzemieślniczych. Jeśli masz już dość typowych deserów lodowych albo po prostu chcesz spróbować czegoś całkiem nowego - ten przegląd pięciu nietypowych lodziarni jest dla Ciebie. Nie znajdziesz w nim nudnych propozycji. Kolejność nie ma znaczenia - wszystkie są jednakowo pyszne. Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przeglądu nietypowych lodziarni w Warszawie.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto