Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niezdrowy przepis żywieniowy - Chleb rewitalizowany

Szambelan Lubuski
Szambelan Lubuski
suchy chleb nie dla konia ale dla gołębi
suchy chleb nie dla konia ale dla gołębi Milena
Starsze pokolenie pamięta taki fajny serial z Aliną Janowską i Ireną Kwiatkowską. Ktoś zadzwonił do drzwi i starszy pan pytał:-Czy jest suchy chleb dla konia?

Zielonogórzanom też się starzeje chleb i chętnie oddali by zbieraczowi chleba. Jednak dopóki gmina nie połączy się z miastem to stajnie drzonkowskie będą „obce" i zbierać chleba dla koni nie potrzebują bo mają możnego sponsora.
Co ma robić starszy pan który wybrał samotność żywieniową?Może brać przykład od starszego faceta który dokarmia starówkowe gołębie, właśnie suchym chlebem.Oczywiście, porzucony (czyli już nie potrzebny) chleb tnie na paseczki (a la frytki) i suszy w otwartych kartonach. Dopiero wysuszone paseczki łatwo pokruszyć i częstować nimi przemiłe, deptakowe gołębie.
Każdy kto lubi przyrodę (gołębie to przyroda) może tak przygotować resztki chleba aby poczęstować gołębie także w innych dzielnicach miasta.
Ale co ma zrobić oszczędny facet stanu wolnego, który chętnie by zjadł nawet suchy chleb ale ...czemu on taki twardy?
Oto sposób na danie łatwe (choć niezdrowe), na CHLEB REWITALIZOWANY
Co trzeba mieć? Wystarczy 1/ Palnik gazowy, 2/ czysta patelnia.
Zapewne stoi jeszcze, napoczęta flaszka z olejem, z darów unijnych. Do dobrze.
Trzeba jeszcze umyć dwa talerze. Do jednego nalać trochę wody wodociągowej.
>>Technologia przygotowywania chleba rewitalizowanego<<:
Do CZYSTEJ patelni wlać trochę oleju, postawić na gazie i po chwili położyć dwie konwencjonalne skibki (poznaniacy kładą sznytki) chleba uprzednio namoczonego z obu stron w talerzu z wodą wodociągową.
Można patelnię przykryć jeśli szybko znajdziemy pokrywkę.
Po chwili szerokim nożem (z braku drewnianej szpachtelki) podnosimy podpieczone skibki i przewracamy aby się opiekły z drugiej strony.
Nie czekamy aż chleb się spiecze na kolor czarnego węgla więc drewnianą szpachelką podnosimy opieczony chleb i przekładamy na czysty talerz.
Dolewamy do patelni trochę oleju i powtarzamy operację z dwoma następnymi skibkami.
Cztery skibki obustronnie opieczonego chleba wystarczą na skromny posiłek niezbyt wybrednego samotnika.
Uwaga! Zgodnie ze starym, słowiańskim przysłowiem, że „palce i kielce to najlepsze widelce" do konsumowania rarytasu nazywanego CHLEB REWITALIZOWANY nie trzeba używać noża czy widelca. Wystarczą palce które potem można oblizać.
Prezentowane danie CHLEB REWITALIZOWANY występuje w wielu odmianach o czym w następnych odcinkach.Że jest szkodliwe? Teraz, nawet oddychanie jest szkodliwe. 

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto