Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nitro Lody. Jedliśmy lody mrożone azotem. Jeszcze nigdy tak dobrze nie bawiliśmy się przy deserze

Redakcja
Nitro Lody. Jedliśmy lody mrożone azotem. Jeszcze nigdy tak dobrze nie bawiliśmy przy deserze
Nitro Lody. Jedliśmy lody mrożone azotem. Jeszcze nigdy tak dobrze nie bawiliśmy przy deserze Damian Kujawa
Nitro Lody to niezwykle widowiskowo przyrządzany deser. Z małej budki wydobywają się kłęby pary, pod którymi mrożą się świeżo robione porcje.

Azot to gaz, który stanowi większą część powietrza, którym oddychamy. W formie ciekłej można znaleźć go w specjalnych butlach pod ciśnieniem. W kontakcie z powietrzem bardzo szybko paruje i o ile nie wylejemy go sobie bezpośrednio na ręce, jest on całkowicie bezpieczny i szybko ulatnia się. Do tej pory azot znany był nam albo z lekcji chemii albo, o ile interesujecie się gastronomią, z miejsc takich jak Atelier Amaro. Dzięki pomysłom takim jak Nitro oczywiste “wariactwa” kuchni molekularnej trafiają do zupełnie zwyczajnych miejsc i to, akurat bardzo dobrze. Ale do czego właściwie użyć można azotu

Zimno i kremowo
W kuchni (i laboratorium) używa się go z tych samych powodów - by szybko i głęboko zamrozić praktycznie wszystko. W gastronomii sprawdza się, przede wszystkim przy przygotowaniu lodów. Azot zamraża szybko i w przeciwieństwie do tradycyjnych metod przygotowywania, nie pozostawia w gotowym produkcie kryształków lodu. Dodatkowo, czyni desery bardziej kremowymi, delikatnymi w smaku i - o ile mrozimy dostatecznie długo - także zimniejszym.

Jak się robi Nitro Lody?
Tyle w teorii. A jak wygląda to w praktyce? Nitro robi lody na bieżąco. Dzięki temu są świeże, choć przygotowywanie ich na oczach klientów służy przede wszystkim swoistemu show. kłęby dymiącego się azotu wydobywają się z małego okienka, które przypomina laboratorium alchemika.Zresztą sam dizajn mocno nawiązuje właśnie do laboratorium chemicznego. Smaki lodów wpisane w taki sposób,by graficznie nawiązywać do tablicy Mendelejewa. Nie jesteśmy fanami mieszania chemii z jedzeniem (choćby tylko na poziomie grafik) , choć trzeba przyznać, że Nitro robi w przemyślany sposób. Firma posiada dwa lokale. Odwiedzimy ich przy Zwycięzców 11 lub Piwnej 4a. Zdjęcia i wideo, które możecie w tym materiale oglądać pochodzi z tej pierwszej lodziarni.

A jak smakują same lody? Próbowaliśmy jagodowych z migdałami, mango granoli oraz śmietanki z bounti. W konsystencji wyczuć można różnice na plus w stosunku do tradycyjnych lodów. Nitro są bardziej kremowe, jedwabiste. Dobrze wpasowują się tu również dodatki, choć samym lodom brakuje wyrazistości. Na plus zaliczyć należy niezbyt słodki smak. W przeciwieństwie do lodów z popularnych sieciówek Nitro nie jest przesłodzone. Mówiąc językiem internetowych recenzentów “azotowe lody” niczego wam nie urwą. Warto ich jednak spróbować, a na degustację zabrać wasze dzieci, bo to one bawią się w podskakujących kłębach białej pary najlepiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto