Azot to gaz, który stanowi większą część powietrza, którym oddychamy. W formie ciekłej można znaleźć go w specjalnych butlach pod ciśnieniem. W kontakcie z powietrzem bardzo szybko paruje i o ile nie wylejemy go sobie bezpośrednio na ręce, jest on całkowicie bezpieczny i szybko ulatnia się. Do tej pory azot znany był nam albo z lekcji chemii albo, o ile interesujecie się gastronomią, z miejsc takich jak Atelier Amaro. Dzięki pomysłom takim jak Nitro oczywiste “wariactwa” kuchni molekularnej trafiają do zupełnie zwyczajnych miejsc i to, akurat bardzo dobrze. Ale do czego właściwie użyć można azotu
Zimno i kremowo
W kuchni (i laboratorium) używa się go z tych samych powodów - by szybko i głęboko zamrozić praktycznie wszystko. W gastronomii sprawdza się, przede wszystkim przy przygotowaniu lodów. Azot zamraża szybko i w przeciwieństwie do tradycyjnych metod przygotowywania, nie pozostawia w gotowym produkcie kryształków lodu. Dodatkowo, czyni desery bardziej kremowymi, delikatnymi w smaku i - o ile mrozimy dostatecznie długo - także zimniejszym.
Jak się robi Nitro Lody?
Tyle w teorii. A jak wygląda to w praktyce? Nitro robi lody na bieżąco. Dzięki temu są świeże, choć przygotowywanie ich na oczach klientów służy przede wszystkim swoistemu show. kłęby dymiącego się azotu wydobywają się z małego okienka, które przypomina laboratorium alchemika.Zresztą sam dizajn mocno nawiązuje właśnie do laboratorium chemicznego. Smaki lodów wpisane w taki sposób,by graficznie nawiązywać do tablicy Mendelejewa. Nie jesteśmy fanami mieszania chemii z jedzeniem (choćby tylko na poziomie grafik) , choć trzeba przyznać, że Nitro robi w przemyślany sposób. Firma posiada dwa lokale. Odwiedzimy ich przy Zwycięzców 11 lub Piwnej 4a. Zdjęcia i wideo, które możecie w tym materiale oglądać pochodzi z tej pierwszej lodziarni.
A jak smakują same lody? Próbowaliśmy jagodowych z migdałami, mango granoli oraz śmietanki z bounti. W konsystencji wyczuć można różnice na plus w stosunku do tradycyjnych lodów. Nitro są bardziej kremowe, jedwabiste. Dobrze wpasowują się tu również dodatki, choć samym lodom brakuje wyrazistości. Na plus zaliczyć należy niezbyt słodki smak. W przeciwieństwie do lodów z popularnych sieciówek Nitro nie jest przesłodzone. Mówiąc językiem internetowych recenzentów “azotowe lody” niczego wam nie urwą. Warto ich jednak spróbować, a na degustację zabrać wasze dzieci, bo to one bawią się w podskakujących kłębach białej pary najlepiej.
Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?