Nowe miejsce w Warszawie - Warszawski Łotr. W środku... piwa dobierane do pory roku [ZDJĘCIA, WIDEO]

Sandra Gozdur
Sandra Gozdur
Nowe miejsce w Warszawie - Warszawski Łotr. W środku... piwa dobierane do pory roku [ZDJĘCIA, WIDEO]
Nowe miejsce w Warszawie - Warszawski Łotr. W środku... piwa dobierane do pory roku [ZDJĘCIA, WIDEO] Paweł Wiśniewski
W lipcu na Grochowie otworzył się nowy lokal "Warszawski Łotr", który serwuje pyszne jedzenie, w tym chyba jedne z najlepszych burgerów w stolicy. Co więcej, do wyboru są także różnorodne piwa rzemieślnicze, które dobierane są do pory roku. Dalsza część artykułu poniżej.

„Warszawski Łotr” to nowy punkt na gastronomicznej mapie Warszawy. Otworzył się na początku lipca, a znajdziecie go na Grochowie. Nawet jeśli te rejony nie są wam po drodze to i tak warto zajrzeć na ul. Kruszewskiego 2, aby wypić dobre, rzemieślnicze piwo, bądź zjeść burgera. Albo coś innego, równie smacznego.

Jak przyznał właściciel, Maciej Zys, tym lokalem chciał nieco namieszać na Grochowie: Chcieliśmy wyjść z troszkę lepszą ofertą, niż oferta kebabów czy dania kuchni azjatyckiej. Nie uważam, że to jest kuchnia gorszej jakości, ale potrzebna jest taka odskocznia, coś zrobionego na miejscu, coś innego.

Tutaj cała rozmowa z właścicielem:

„Warszawski Łotr” – menu
Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że w menu nie ma nic wyjątkowego – po prostu burgery, frytki, itp. Nic bardziej mylnego. Wyjątkowy jest chociażby sposób ich przygotowania. I co ciekawe – podania. W zależności od wybranego dania, otrzymacie je albo pięknie udekorowane na talerzach łupkowych albo na ceramicznych talerzach pochodzących z Bolesławca. Możecie w tym miejscu zapomnieć o plastikowych sztućcach czy papierowych pudełkach. Chociaż mogłoby to brzmieć jak restauracja, ale jest to po prostu gastropub dbający o estetykę jedzenia.

Wracając do menu, największą popularnością cieszą się zdecydowanie burgery. Do wyboru jest ich 11 w dwóch rozmiarach: mały – 120g, duży - 200g. – Burgery przyrządzamy od podstaw, począwszy od mięsa, które na miejscu mielimy, a później przyprawiamy według naszych receptur – opowiada właściciel. Taka forma przygotowywania burgerów sprawia, że wyróżniają się na tle innych burgerowni, ale wiąże się z tym, że trzeba na niego czekać nieco dłużej. – My nie podamy burgera w 5 czy 10 minut. Nasze mięso dłużej się wysmaża, dlatego, że robimy to na prawdziwym ogniu, a nie na płycie – dodaje Maciej.

W „Warszawskim Łotrze” do wyboru jest również burger, w skład którego wchodzi szarpana wołowina. – To jest wołowina duszona przez 10 godzin, praktycznie przez całą noc i na drugi dzień poszarpana jest na takie drobne niteczki. Robimy to troszeczkę inną metodą. Uznaliśmy, że nasza wołowina będzie lepiej smakowała w konsystencji ziołowej, a nie barbecue – opowiada Maciej Zys. – To powoduje, że nasz burger nie jest przesłodzony. My podkreślamy kremowość np. sosem holenderskim. Musimy się trochę napracować nad nimi, żeby podać klientom dobry produkt.

Oprócz klasycznej wołowiny, w menu jest także burger wegetariański, który robiony jest z ciecierzycy, a także drobiowy w wersji „fit” z mango, oliwką i suszonymi pomidorami. Ceny zaczynają się od 16 zł za małego i od 19 zł za dużego burgera. Ponadto, w menu dostępne są także takie dania jak karkówka z grill, która jest również warta uwagi, kiełbasa z grilla czy ryba w chrupiącej panierce podawana z frytkami. Na mniejszy głód można także kupić same frytki.

„Warszawski Łotr” – piwa rzemieślnicze
W „Warszawskim Łotrze” możecie się nie tylko dobrze najeść, ale także napić. W ofercie znajduje się 10 różnorodnych piw rzemieślniczych, które dobierane są odpowiednio do pory roku. – Mamy 10 kranów, które są podawane dosyć nową metodą wyszynku tzw. Direct Draw Draft Beer System. To system polegający na tym, że piwo przechowywane jest w chłodni i podawane jest prosto z chłodni – opowiada właściciel. – Dopasowaliśmy ofertę letnią, czyli na tę chwilę unikamy ciężkich piw, a korzystamy głównie z browarów lokalnych, z Warszawy i okolic.

Aktualnie w ofercie znajdziemy piwa rzemieślnicze z takich browarów jak Amber, Maryensztadt, Profesja, Palatum, Hopium czy Jan Olbracht. Małe piwo, czyli 0,3l kosztuje 9 zł, natomiast 0,5l - 14 zł. Na miejscu możecie także bezpłatnie spróbować piw, jeżeli nie jesteście zdecydowani, bądź skorzystać z pomocy kelnera, który wybierze coś specjalnie dla was.

„Warszawski Łotr” - godziny otwarcia
W tygodniu gastropub otwiera się o godz. 15 i zamyka się o 23 (od poniedziałku do czwartku) oraz o 23.45 w piątek i sobotę. Natomiast w weekend możecie się wybrać do „Warszawskiego Łotra” już od godz. 12.

Poniedziałek:_godz. 15-23 Wtorek:godz. 15-23 Środa: godz. 15-23 Czwartek: godz. 15-23 Piątek: godz. 15-23.45 Sobota:godz. 12-23.45 Niedziela: _godz. 12-22.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
m.
Szkoda tylko ze w lokalu jest niesprawna wentylacja i śmierdzi w calym bloku, a właściciel ignoruje temat :(
Dodaj ogłoszenie