Cooking Catastrophes to performance kulinarny, w którym poznamy smaki końca świata. Przekonamy się, jak smakuje tsunami, awaria elektrowni, pożar. Kolację przygotuje trzech profesjonalnych szefów kuchni, potrawy mają jak najbardziej nadawać się do zjedzenia i być smaczne, ale raczej próżno oczekiwać tradycyjnej biesiady przy stole. Potrawy powstaną, będzie można ich spróbować, ale następnie zostaną zniszczone. Będzie to raczej zaczyn do rozmowy o lęku przed tym, co straszne, ale i nieuniknione.
Evy Meyer-Keller i Sybille Müller, autorki performansu mówią, że jedzenie to świetne medium, dzięki któremu możemy poczuć smak katastrofy. - Z jedzeniem każdy z nas ma codziennie kontakt. Z katastrofami zaś stykamy się od czasu do czasu, głównie za pośrednictwem prasy, filmów i książek. W „Cooking Catastrophes” zestawiamy to, co zwyczajne i codzienne, ze stanem wyjątkowym, odbiegającym od normy. To sposób na zmierzenie się ze strachem przed klęskami i na oswojenie z nimi. W komfortowej i zwyczajnej sytuacji staniemy przed czymś pierwotnym i nieujarzmionym - tłumaczy Eva Meyer-Keller dla magazynu Aktivist.
Wydarzenie odbywa się w ramach polsko-niemieckiego roku jubileuszowego 2016 ŚWIĘTUJEMY organizowanego przez Goethe-Institut w Warszawie i Ambasadę Niemiec.
„Cooking Catastrophes w Teatrze Nowym. 21 maja o godz. 20, 22 maja o godz. 20. Bilety: 40 zł.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?