Paryż w Warszawie, czyli najlepsze adresy z francuskim klimatem
Francuskie słodkości
Szarlotka przygotowywana na część księżnej Charlotty, eklerka (z fran. Éclair – błyskawica) oraz ciasto francuskie są przepysznym wytworami Francuzów a la pâtisserie to określenie francuskiej sztuki cukierniczej. Jej efektów możemy szukać w Warszawie. Cukiernie Odette czy Deseo ukazują kunszt cukiernictwa w najlepszym wydaniu, a w sieci przytulnych sklepików, lodziarni i kawiarni Sucré odnajdziemy kultowe małe słodkie biszkopciki w wielu kolorach i smakach zwane makaronikami. Smaki prosto z St. Tropez serwują właściciele lodziarni Lukullus, w której poza deserami znajdziecie ciekawy wystrój.Cukiernię prowadzi już trzecie pokolenie rodziny. Obecni właściciele Lukullus - Albert Judycki, wnuk założyciela, oraz Jacek Malarski - ukończyli najlepsze francuskie szkoły gastronomiczne: słynną Le Cordon Bleu i nazywaną Harvardem gastronomii Ecole Gregoire Ferrandi.