Dwie nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Sylwia Wojtczak i Katarzyna Grabowska oraz uczeń klasy 2 o profilu technik-kucharz - Hubert Konczalski przystąpiły do konkursu z własnym autorskim przepisem na pasztet z morelami.
- Jest to ogromne wyróżnienie dla naszej szkoły, ponieważ wśród uczestników konkursu występowali głownie restauratorzy z całego regionu – powiedziała Pani Sylwia Wojtczak. - Wśród szkół oprócz Zespołu Szkół Chemicznych z Włocławka znalazły się zaledwie cztery inne podobne placówki z regionu Pomorza i Kujaw. Nie da się ukryć, że nie mamy takiego doświadczenia jak kucharze restauracji, dlatego jest to dla nas wielki sukces. Chcielibyśmy aby wyrób w postaci pasztetu kojarzył się z naszą szkołą – dodała jedna z autorek sukcesu.
Myślą przewodnią konkursu była kuchnia staropolska.
- Pasztet kojarzy się właśnie z tą kuchnią i dlatego powstał pomysł aby to właśnie pasztet z kaczki w morelach był daniem reprezentującym włocławską szkołę. Prezentowany na konkursie produkt, w dużym stopniu wyróżniał się na tle pozostałych potraw – powiedział Hubert Konczalski
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?