Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Patio Cosmopolitan. Nowe zagłębie luksusowych restauracji. Zobacz zdjęcia z otwarcia!

Aleksandra Podgórska
Patio Cosmopolitan. Nowe zagłębie luksusowych restauracji. Zobacz zdjęcia z otwarcia!
Patio Cosmopolitan. Nowe zagłębie luksusowych restauracji. Zobacz zdjęcia z otwarcia! Ewelina Wójcik
Plac Grzybowski zmienia się nie do poznania i oferuje mieszkańcom Warszawy nową przestrzeń miejską z ekskluzywnymi restauracjami, serwującymi najlepsze potrawy z różnych zakątków świata.

Patio Cosmopolitan. Nowe zagłębie luksusowych restauracji. Zobacz zdjęcia z otwarcia!

Patio Cosmoplitan przy ul. Twardej 4 pięknieje. Łączy ono w sobie nowoczesne, architektoniczne rozwiązania, pozwala warszawiakom obcować ze sztuką współczesną, a także skosztować egzotycznych dań i najlepszych win z całego świata.

Wszystko kręci się wokół wieżowca Cosmopolitan, który powstał w 2014 roku. Ten liczący 44 piętra biurowiec i apartamentowiec został zaprojektowany przez Helmuta Jahna, architekta, który odpowiadał m.in. za stworzenie koncepcji siedziby Sony Center w Berlinie oraz Unii Europejskiej w Brukseli.
W środę 7 października do użytku mieszkańców miasta zostało oficjalnie oddane patio przeszklonego budynku, które doskonale współgra z placem Grzybowskim i razem z nim tworzy nowoczesną i jednocześnie przyjazną przestrzeń, którą warszawiacy będą chętnie odwiedzać.

Raj dla podniebienia
A zadbają o to szefowie kuchni z restauracji otwartych właśnie w tej okolicy, tworząc coś na kształt nowego gastronomicznego zagłębia w Warszawie. Wśród ekskluzywnych lokali, w których serwowane są dania najwyższej jakości, znalazła się m.in. pierwsza w Polsce Benihana. To japońska sieć restauracji, która przyciąga klientów nie tylko wybitnym smakiem swoich potraw, ale też widowiskowym show – żonglerka nożami, płonące stoły i latające w powietrzu składniki są tym, co wyróżnia Benihanę spośród innych.

Z Japonii szybko możemy przenieść się do Ameryki Południowej. W kulinarną podróż na ten kontynent zabierze nas Ceviche Bar by Martin Gimenez Castro. Jej twórcą jest pierwszy polski Top Chef, pochodzący z Argentyny. Restauracja ma szansę zrewolucjonizować gastronomiczną mapę Warszawy i stać się miejscem szczególnie chętnie odwiedzanym przez miłośników surowej, siekanej ryby. To też idealna propozycja dla osób poszukujących nowych smaków - Salmon, Besugo, Robalo, Corvina, Mixto, Atun niedługo zagoszczą na ustach wszystkich, którzy cenią sobie dobre jedzenie.
Klienci lokalu będą mogli spróbować również innych dań - tiraditos – latynoamerykańskie danie przypominające japońskie sashimi czy włoskie carpaccio. Ponadto szef kuchni zaprasza na wyjątkowe sałatki przygotowywane według autorskiej receptury, dania na bazie kaszy quinoa oraz aromatyczne empanadas.

Coś dla siebie w Ceviche Bar znajdą także amatorzy koktajli. Dla gości aromatyczne drinki przygotuje Tomasz Roehr, który realizuje misję promowania kultury picia koktajli, sztuki barmańskiej oraz odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu w Polsce. Drinki przygotowywane będą z wykorzystaniem najwyższej klasy rumu, pisco oraz tequili.

A czym właściwie jest ceviche? To potrawa pochodząca z Ameryki Południowej. W jej skład wchodzą rozmaite owoce morza, m.in. krewetki, surowa, siekana ryba czy mule, których smak dopełniony jest bogatym bukietem warzyw i owoców – batatów, juki, kukurydzy, wodorostów, sałaty, pomidorów czy awokado. - Ceviche Bar nawiązuje do kultury Ameryki Południowej nie tylko potrawami, ale również muzyką, wystrojem i atmosferą. Poprzez łączenie tradycji z nowoczesnością, w serwowanych daniach gwarantujemy nowe doznania kulinarne – komentuje Martin Gimenez Castro, szef kuchni Ceviche Bar.

Czytaj też: Plac Vogla czeka na otwarcie. Centrum Handlowe na Wilanowie prawie gotowe [ZDJĘCIA]

Jak samemu przygotować ceviche? Podstawą do zrobienia pysznego dania jest świeża ryba, którą następnie trzeba oczyścić, pokroić i zamarynować. Później potrawę należy odpowiednio doprawić. Nie bez znaczenia jest tutaj również podanie ceviche, które odzwierciedla klimat kontynentu, z którego pochodzi potrawa. Często jednym z jego elementów jest Leche de tigre (czyt. lecze de tigre) – sok z ceviche – podawany jako aperitif.

Inną restauracją, którą warto odwiedzić, jest La Fromagerie. Na smakoszy czeka tam ponad 100 rodzajów serów od małych producentów, sprowadzanych z przeróżnych zakątków Europy – Francji, Szwajcarii, Anglii, Walii, Hiszpanii, Holandii i Włoch.

Z czym najlepiej komponuje się wyrazisty smak sera, jeśli nie z aromatem wina z najwyższej półki. Takich trunków będziemy mogli skosztować w Wine Taste by Kamecki. Lokal może poszczycić się największym w Polsce, dostępnym od ręki, wyborem win i szampanów z rejonu Bordeaux. Klienci winiarni mogą zamawiać wina z szerokiej oferty sklepu, a także poprosić o sprowadzenie swojego ulubionego wina, jeśli akurat nie znajduje się ono na półce.

Po sycącym obiedzie w którejś ze wspomnianych restauracji, pora wybrać się na deser i herbatę. Znajdziemy je w cukierni Odette Tea Room w budynku Cosmopolian przy ul. Twardej 4. Na łasuchów czekają tam rozmaite słodkości, a na osoby, które chcą zasiąść wygodnie z gorącym kubkiem w dłoniach – najlepsze herbaty z serii Blanca Tea.

Dopełnieniem wyjątkowej, gastronomicznej przestrzeni przy placu Grzybowskim jest City SAM, w którym serwowane są zdrowe dania w całości przygotowane ze składników pochodzących od lokalnych producentów. Klienci mogą również kupić świeżo wypiekane na miejscu pieczywo.

Ty i Ja poznajemy sztukę nowoczesną
Bogata oferta gastronomiczna nie jest jedynym, czym patio przy Cosmopolitanie może się pochwalić. Przestrzeń ma być również miejscem obcowania warszawiaków ze sztuką, dlatego w jej centralnym punkcie stanęła intrygująca instalacja izraelskiego artysty Erana Shakine’a. Nosi nazwę „You and Me” i jest mierzącą blisko 8 metrów ruchomą rzeźbą. Dzieło przedstawia parę – kobietę i mężczyznę – którzy stoją na dwóch krańcach belki. Są zwróceni w swoją stronę i miarowo poruszają się w górę i w dół. Autor instalacji wyjaśnia, że ma to odzwierciedlać dynamicznie zmieniające się relacje między ludźmi.

Możliwość skosztowania unikalnych smaków kuchni z różnych zakątków świata, a także podziwianie sztuki nowoczesnej, idealnie wkomponowanej w przestrzeń patio sprawiają, że miejsce wkrótce zacznie tętnić życiem i może stać się jednym z ulubionych miejsc mieszkańców stolicy.

Czytaj też: Biblioteka na Koszykowej po rozbudowie. Zobacz, jak się zmieniła [WIDEO, ZDJĘCIA]


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto